Újraindulhat két atomreaktor Japánban

Fukusima Daiicsi atomerőmű, 4-es blokk, 2011 szeptember
Vágólapra másolva!
Újraindulhat két atomreaktor Japánban egy keddi bírósági döntés alapján. A döntéssel egy tavaly márciusi, alacsonyabb fokú bírósági döntést helyeztek hatályon kívül.
Vágólapra másolva!

Japánban a 2011-es fukusimai atomerőmű-baleset után

leállított 42 reaktorblokk közül eddig ötöt indítottak újra,

de a Kansai Electric Power energiaszolgáltató konszern Takahama erőművének 3. és 4. reaktorát tavaly márciusban ismét leállították. A Fukui prefektúrában lévő blokkok leállítását azért rendelte el egy kerületi bíróság, mert a szomszédos Siga prefektúra lakosai ezt kérték egy 2015. januári beadványukban. Ugyanis

elégtelennek tartották az erőmű biztonsági előírásait.

Fukusima Daiicsi atomerőmű 4-es blokkja 2011 szeptemberében, fél évvel a baleset után Forrás: Tepco

A Kansai azonban fellebbezett a döntés ellen, amelyet az oszakai felsőbíróság most érvénytelenített. A Kansai azzal érvelt, hogy egyrészt a kerületi bíróság döntése tudományosan nem volt megalapozott, másrészt naponta 200-300 millió jennel (536-800 millió forint) többe kerül neki, hogy más energiaforrás felhasználásával áramot termeljen.

Noha az oszakai felsőbíróság döntése jó a Kansai energiaszolgáltatónak, nem valószínű, hogy lendületet ad a reaktorok általános újraindításának - mondta a kormány egyik volt tanácsadója. "Az atomerőművek jövője bizonytalan, részben mert továbbra is fennáll a politikai bizonytalanság" - jelentette ki Szuzuki Tacudzsiró.

A tavaly márciusi bírósági döntés az első olyan volt, amelyben egy kerületi bíróság a biztonság miatt aggódó lakosság kérésére rendelte el egy reaktor leállítását. Viszont több más hasonló per volt már és van folyamatban, és a helyi bíróságok

egyre inkább a lakosság javára döntenek.

A könnyebben vitatható alsó fokú döntéseket azonban általában felülbírálják a felsőbb fokú bíróságok, mert ezek bírái inkább követik a kormány politikáját - mondják szakértők.