Meghalt Ahmed Kathrada veterán dél-afrikai apartheidellenes aktivista

Vágólapra másolva!
Meghalt Ahmed Kathrada veterán dél-afrikai apartheidellenes aktivista, aki Nelson Mandelával együtt volt börtönben.
Vágólapra másolva!

Ahmed Kathrada veterán dél-afrikai apartheidellenes aktivista még Nelson Mandélának volt rabtársa. A 87 éves Kathrada kedden halt meg, miután agyembóliával megműtötték és komplikációk léptek fel nála egy johannesburgi kórházban.

Halálhírét saját alapítványa tette közzé. Azt írták, „Kathrada

Nagy veszteség ez az ANC-nek (a Dél-afrikai Köztársaságban kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus pártnak - a szerk.), a szélesebb értelemben vett felszabadítási mozgalomnak és egész Dél-Afrikának”.

Derek Hanekom idegenforgalmi miniszter pedig így emlékezett rá: „Kathy elvtárs nemes, emberséges és alázatos lélek volt, eltökélt forradalmár, egész életét a felszabadítási mozgalomnak szentelte.”

Ahmed Kathrada indiai bevándorlók gyerekeként született Dél-Afrikában. Már fiatalon részt vett a baloldali politizálásban, majd az apratheidellenes küzdelem egyik vezető egyénisége lett. Harcostársaival, köztük Mandelával együtt hazaárulásért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték 1963-ban, és

politikai fogolyként 25 évet töltött börtönben.

Kathrada a legutóbbi időkben Jacob Zuma államfőt is bírálta, amiért egyre több korrupciós botrányba keveredett. Tavaly egy nyílt levélben lemondásra szólította fel Zumát.