Többé nem neveznek hurrikánt Ottónak vagy Matthewnak

Matthew hurrikán, Haiti, pusztítás
A boy plays with a broken guitar while sitting in rubble left by the Hurricane Matthew, in Jeremie, Haiti, on October 8, 2016. The full scale of the devastation in hurricane-hit rural Haiti became clear Saturday as the death toll surged past 400, three days after Matthew leveled huge swaths of the country's south. / AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL
Vágólapra másolva!
Lekerült a Matthew és az Otto a hurrikánnevek hivatalos listájáról, mert a róluk elnevezett trópusi ciklonok tavaly olyan sok halálos áldozatot követeltek és oly nagy pusztítást végeztek, hogy érzéketlenség lenne a jövőbeni használatuk.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) szerint túl sok vér tapadt már az Otto Matthew nevekhez a róluk elnevezett hurrikánok miatt. Ezért többször nem használják őket trópusi ciklonok megkülönböztetéséhez.

A Matthew hurrikán pusztításának romjai Haitin Forrás: AFP/Hector Retamal

A Matthew hurrikán tavaly októberben nagyjából

600 embert ölt meg Haitin, Kubában, a Bahamákon és Dél-Karolinában.

Csak Haitin több mint 500 emberéletet követelt, egyes térségekben majdnem minden egyes házat megrongált. Ez volt a legerősebb atlanti-óceáni trópusi vihar 2007 óta és a leggyilkosabb hurrikán 2005 óta.

Az Otto hurrikán november végén sújtott le pusztító erővel Nicaraguára és Costa Ricára, az általa okozott áradások miatt

18 ember halt meg.

A törölt hurrikánneveket a Martin és az Owen váltja fel, ezeket legkorábban 2022-ben kaphatja meg egy-egy trópusi ciklon. A Meteorológiai Világszervezetnél gyakorlat, hogy a különösen nagy pusztítást végző trópusi viharok nevét eltávolítják az ábécé alapján összeállított listáról.