Vágólapra másolva!
Több mint nyolc éve körözik, szerdán viszont letartóztathatják a szudáni elnököt. A hágai büntetőbíróság szerint Omar el-Besir háborús bűnöket követett el. A politikus Jordániába utazna, ahol viszont elfogatóparancs van érvényben ellene. Tavaly már elkerülte, hogy elkapják.
Vágólapra másolva!

Elutazik az Arab Liga e heti jordániai csúcstalálkozójára Omar el-Besir szudáni elnök - jelentette be a szudáni külügyminiszter vasárnap. A tárcavezető azzal indokolta a döntést, hogy II. Abdalláh jordániai király kifejezetten ragaszkodott hozzá, hogy az elnök részt vegyen a szerdán Ammánban kezdődő nemzetközi értekezleten.

A lépés azért kockázatos, mert el-Besir ellen nemzetközi körözés van érvényben népirtás vádjával.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport felszólította Jordániát, hogy vagy tagadja meg a szudáni államfőtől a beutazást, vagy hajtsa végre a politikus ellen 2009 óta érvényben lévő elfogatóparancsot, amelyet a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) adott ki.

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök Forrás: MTI/EPA/Kim Ludbrook

A körözés érvénybe lépése óta a szudáni elnök általában csak olyan országokba utazik, amelyek nem tagjai az ICC-nek. Jordánia viszont nem ilyen, csakúgy, mint a Dél-afrikai Köztársaság, amelynek vezetése 2015-ben a szudáni elnök mentelmi jogára hivatkozva nem lépett fel el-Basirral szemben. A dél-afrikai eset kapcsán az ICC április 7-én meghallgatást kezd, a szudáni elnök viszont abban reménykedhet, hogy Jordánia hasonlóan fog eljárni.

Sötét múlt

Az 1989 óta hatalmon lévő Besirt a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban elkövetett háborús bűnök kapcsán emberiesség elleni bűncselekmények, valamint népirtás miatt akarják felelősségre vonni. A szudáni hadsereg és a vele szövetséges milíciák, valamint a lázadócsoportok közötti dárfúri konfliktusban az ENSZ adatai szerint 2003 óta már több mint 300 ezren haltak meg, további 2 és fél millióan pedig otthonuk elhagyására kényszerültek. A szudáni államfő korábban politikailag elfogultnak minősítette a vádakat.