Kémelhárító különítmény alakulhat Bukarestben

Horizontal TO GO WITH AFP STORY NATO-US-FRANCE-MILITARY-BUDGET-WEAPONS,INTERVIEW BY MATHIEU RABECHAULT
A view of the Allied Command Transformation headquarters on Naval Station Norfolk May 4, 2012 in Norfolk, Virginia.  Norfolk Naval Base is home to the N
A török főtiszt a norfolki bázison dolgozott
Vágólapra másolva!
A bukaresti parlament hozzájárulását kérte Klaus Iohannis román államfő hétfőn ahhoz, hogy a NATO kémelhárító különítményt alakíthasson Bukarestben. 
Vágólapra másolva!

A NATO újonnan alakult, délkelet-európai hadosztály-parancsnoksága mellett fog működni Bukarestben, amelyet tavaly avattak fel. A román fővárosban az észak-atlanti szövetség maga akar gondoskodni a vezénylési és ellenőrző struktúráival kapcsolatos kémelhárítási teendőkről.

A román államfő a parlamenthez intézett levelében azt írta, hogy

a bukaresti különítménynek a célja, hogy a NATO a térségben észlelt biztonsági kihívásokra még gyorsabban reagálhasson.

A NATO kémelhárítási különítményének Bukarestbe telepítését előzőleg mind a NATO, mind a román legfelsőbb védelmi tanács jóváhagyta, mivel azonban Románia területén csak a törvényhozás engedélyével hozható létre idegen támaszpont, az elnök kérését a parlamentnek is meg kell még szavaznia.

A NATO az ukrajnai válságra reagálva már a 2014-es walesi csúcsértekezletén döntött a keleti szárnyának a megerősítéséről Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az ukrán válság miatt több országában úgynevezett integrációs egységek (NFIU) alakultak a szövetség gyorsreagálású erői számára, Romániában és Lengyelországban pedig egy-egy új hadosztály-parancsnokság jött létre.

A tavalyi varsói csúcson az Oroszországtól tartó tagállamok kezdeményezésére a NATO keleti és déli szárnyának további erősítésére vállalt kötelezettséget.

Ennek érdekében négy zászlóalj rotációs rendszerben fog állomásozni Lengyelországban és a balti államokban, Romániában pedig a tervek szerint egy nemzetközi összetételű dandárt hoznak létre.