Elloptak egy 100 kilós, milliárdokat érő műkincset

Big Maple Leaf érem
Picture taken on December 8, 2010 shows the gold coin "Big Maple Leaf" on display at Berlin's Bode Museum. Thieves stole the gold coin with a face value of $1 million and weighing 100 kilograms (220 pounds) from Berlin's Bode Museum on March 27, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Marcel Mettelsiefen / Germany OUT
Vágólapra másolva!
Elloptak egy világhírű, 100 kilogramm súlyú színarany érmét a berlini Bode Múzeumból hétfőre virradóra. A műkincs értéke meghaladja a 3,7 millió eurót.
Vágólapra másolva!

A Bode Múzeumba az épület mellett húzódó vasúti hídról egy létra segítségével az ablakon keresztül másztak be a műkincstolvajok. A toljvajok a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, egy 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével.

A kanadai állami pénzverdében 2007-ben készült érme a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb aranyérméje volt.

A 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany. Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében. A juharlevél Kanada nemzeti jelképe.

A tolvajok csak a hatalmas érmét vitték magukkal. A berlini rendőrség műkincsrablások feltárására szakosodott nyomozói még nem tudják, hogy miként cipelték el, egyelőre csak a létrát találták meg a városi gyorsvasút sínjei között.

Az érem egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható Forrás: AFP/Marcel Mettelsiefen

A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár, az arany világpiaci árfolyama alapján piaci értéke meghaladja a 3,7 millió eurót (1,1 milliárd forint). A rendőrség szerint előfordulhat akár, hogy egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

Az érme intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe, 2010-ben állították ki a Bode Múzeumban.

A múzeum az érmegyűjteménye mellett főleg szoborgyűjteményéről híres, és az UNESCO világörökségi listáján szereplő Múzeumsziget része.