Egymillió dollárt fizetett, hogy kivághasson egy fát

Vágólapra másolva!
Vörös listás faj és tilos, a vietnámi magánaukciókon továbbra is értékesítenek rózsafát. Egy üzletember most éppen 1 millió dollárt fizetett egy példány kivágásáért, hogy bútort készítsen belőle, amit aztán a kínai újgazdagoknak ad el jókora haszonnal. 
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió dollárt (300 millió forint) fizetett egy ritka fáért, illetve annak kivágási jogáért egy üzletember egy vietnami aukción - írja az MTI. A távirati iroda a "Thanh Nien" című helyi lapot szemlézi, amely arról számolt be, hogy az észak-vietnami Bac Ninh tartományban tartott aukción 24,5 milliárd dongot fizettek ki egy rózsafáért.

Így néz ki egy ágy rózsafából Forrás: MTI/Balázs Attila

A rózsafa tudományos neve Dalbergia tonkinensis és veszélyeztetett fajnak számít Vietnamban, de a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján is szerepel.

Az ilyen fából nyert faanyagokkal ennek megfelelően tilos kereskedni, csakhogy a magánaukciókon így is engedélyezik az értékesítésüket.

Az ok, hogy a vietnami rózsafából készült bútorokat nagy becsben tartják Kínában, az elmúlt években jelentősen megnőtt irántuk a kereslet. Az értékes és ritka fából faragott bútorokra elsősorban az újgazdagok vadásznak.