A jobboldal nyerte a bulgáriai választást

BORISZOV, Bojko, GERB, miniszterelnök, Bulgária
Bojko Boriszov újra nyeregben
Vágólapra másolva!
Az eddig is kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt nyerte meg Bulgáriában a tegnap tartott előrehozott választásokat. Az abszolút többség azonban hiányzik, Bojko Boriszovéknak így szövetségeseket kell találniuk.
Vágólapra másolva!

A leadott szavazatok 32,63 százalékát szerezte meg, ezzel pedig megnyerte a vasárnapi előrehozott választásokat Bulgáriában a jobbközép GERB - erősítette meg a helyi választási bizottság. A voksok 97 százalékát dolgozták fel, jelen állás szerint a Bojko Boriszov vezette formáció a korábbinál 12-vel több, összesen 96 képviselőt küldhet a 240 tagú törvényhozásba.

Bojko Boriszov Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A második helyen a Bulgáriai Szocialista Párt (BSZP) végzett, ők 27,1 százalékot szedtek össze, ami azt jelenti, hogy a párt a kétszeresére növelte jelenlétét az országgyűlésben és 79 mandátummal rendelkezik majd. A parlamentbe jutáshoz szükséges négyszázalékos küszöböt egyébként még három érték el. A bevándorlás- és muszlimellenes Egyesült Hazafiak nacionalista pártszövetség 9,08 százalékot kapott, a 27 mandátumával megkerülhetetlen erővé vált. A negyedik helyre a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) futott be, a választók, zömében az országban élő török kisebbség 8,98 százaka választotta őket, 26 képviselővel vehetnek részt a parlament munkájában. Az ötödik helyen az Akarat (Volja) új populista párt végzett, 4,16 százalékkal 12 képviselői helyhez jutott.

Mindez tehát az jelenti, hogy az abszolút többség hiányzik a GERB-nek, így a párt élén álló Bojko Boriszov a kormányalakításhoz kénytelen lesz szövetségeseket találni.

A lehetőségeket szűkíti, hogy a szocialista BSZP a választási kampány során leszögezte, hogy nem hajlandó koalícióra lépni a GERB-bel, Boriszov pedig is kiejelentette, hogy nem fog egyezkedni a DPSZ-szel. Vagyis vagy az Egyesült Hazafiak, vagy az Akarattal kezdődhetnek meg a tárgyalások.

A hivatalos végeredményt három napon belül ismertetik, ezt követően Rumen Radev elnök felkéri Boriszovot a kormányalakításra.

Hogy jutottunk idáig

A választásokat Bojko Boriszov jobboldali miniszterelnök kényszerítette ki novemberi lemondásával, miután az általa támogatott jelölt a tavaly őszi elnökválasztáson alulmaradt az ellenzéki szocialisták által favorizált, oroszbarát Radevvel szemben. Négy év alatt, 2013 óta harmadszor kellett parlamenti választásokat kiírni Bulgáriában, 2017. január 27. óta pedig ügyvivő kormánya van Bulgáriának, Ognyan Gerdzsikov vezetésével.