Új kormányzója van Hongkongnak

Horizontal
Carrie Lam, Kína meghosszított keze
Vágólapra másolva!
A Kína által is támogatott Carrie Lamot választották Hongkong kormányzójává. Ő az első nő a világ egyik legnagyobb pénzközpontjának az élén.
Vágólapra másolva!

Carrie Lam 777 voksot gyűjtött össze a közel 1200 fős választási kollégiumban, vagyis sima győzelmet aratott a hongkongi kormányzóválasztáson. Az első fordulós sikerhez már 600 szavazat is elég lett volna az ismert politikusokból, üzletemberekből, tudósokból, vallási és társadalmi vezetőkből álló testületben. Második fordulóra így tehát nem volt szükség.

A voksolás eredménye azért is történelmi, mert Lam a világ egyik pénzügyi és kereskedelmi központjának számító város első kormányzónője.

Öt évre választották meg, a titkos szavazást a hongkongi kiállítási- és konferenciaközpontban tartották. Az eseményt fokozott biztonsági intézkedések kísérték, az épületet körülzárta a rendőrség, a környékbeli utcákat ugyancsak eltorlaszolták, tartva attól, hogy demonstrálók érkeznek a helyszínre, hogy követeljék az általános választójog bevezetését és tiltakozzanak Kína beavatkozása ellen Hongkong "belügyeibe".

Merthogy Carrie Lamot erősen favorizálta a kínai vezetés a hozzá szorosan kötődő, de különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkong élére.

A voksolás idején egyébként nyugalom volt a város utcáin.

Előzetes várakozások

Az 59 éves Carrie Lamot abszolút esélyesnek tartották, ő volt a hivatalban lévő adminisztráció "második embere". Legfőbb riválisa John Tsang volt pénzügyminiszter volt, aki viszont csupán 365 voksot gyűjtött. Hiába volt Tsang népszerűbb a honkongiak körében, a kínaiak támogatásának köszönhetően mégis Lam lett a a befutó.

A szociológus végzettségű Carrie Lam nagy tapasztalatot szerzett a közigazgatásban, 36 éve dolgozik a hongkongi adminisztrációban, és az elmúlt években több fontos tisztséget is betöltött: 2007-tól 2012-ig fejlesztési miniszter, majd ezután főminiszter volt. Két gyereke van, hithű katolikus.

Carrie Lam, Kína meghosszabbított keze Forrás: AFP/Anthony Wallace

Július elsején veszi át a kormányzói hivatalt, éppen aznap fogják ünnepelni a huszadik évfordulóját annak, hogy Hongkong visszakerült Kína fennhatóság alá.

Ebből az alkalomból odalátogat majd Hszi Csin-ping kínai elnök is.

A választásokat azért írták ki, mert Hongkong hivatalban lévő kormányzója, Leung Csung-jing tavaly decemberben bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani mandátumát. Családi és személyes okokra hivatkozott, de elemzők szerint Leungot nem igazán szerették a hongkongiak.

Hongkongi történet

A hétmillió lakosú, különleges kínai közigazgatási státust élvező városállam az "egy ország, két rendszer" elve alapján egyfajta autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking az utóbbi években "rövidebbre fogta a gyeplőt", és többször megpróbálta növelni befolyását. Három éve komoly, "esernyős forradalomnak" elnevezett tiltakozási hullám kezdődött a kínai törekvések ellen,

a demokráciapárti tüntetők hetekre megbénították a kikötőváros egyes részeit.

A tavalyelőtti szeptemberi parlamenti választásokon több autonómiapárti képviselő is bekerült a hongkongi törvényhozásba. A társadalmi elégedetlenséget ezzel sem sikerült orvosolni, elemzők szerint azt csupán a szőnyeg alá söpörték.