Szlovákia és Magyarország az Európai Bizottsághoz fordul élelmiszerminőség-ügyben

Vágólapra másolva!
Szlovákia és Magyarország közös előterjesztésben kéri az élelmiszerek Európai Unión (EU) belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soron következő, március 6-i ülésén - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM). 
Vágólapra másolva!

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Szlovákia és Magyarország az ülésen közös előterjesztést nyújt be, és felszólítja a bizottságot a jogi környezet módosítására. Azt várják az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a kérdést, és találjon jogi megoldást arra, hogy

a közösség területén egy gyártó ugyanazon termékét ugyanolyan minőségben vásárolhassák meg a fogyasztók

Magyarországon, Szlovákiában, Ausztriában vagy Németországban is.

Nincs vonatkozó uniós jogszabály

Kiemelik: a kormány szerint az ügyet európai szinten szükséges rendezni,

jelenleg nincs uniós jogi alapja annak, hogy fellépjenek az élelmiszerek minőségi különbségei miatt a nagyvállalatokkal szemben.

A magyar kormány üdvözli azt a szlovák kezdeményezést, hogy a visegrádi négyek mihamarabb a legmagasabb szinten egyeztessenek a kérdésben.

A kormány ösztönzi a magyar termékek vásárlását

Magyarország kormánya továbbra is kiáll a magyar családok érdekei mellett, és ösztönzi a jó minőségű magyar termékek, magyar élelmiszerek vásárlását – olvasható a közleményben.