Lefejeztek egy német túszt a Fülöp-szigeteken

- Horizontal
TO GO WITH STORY Somalia-piracy-shipping-Germany by Mustafa Haji Abdinur German nationals Kantner and his wife Sabine Merz (R) pose for a photograph on May 05, 2009 in Berbera. The residents of Berbera, a Somali port on the pirate-infested Gulf of Aden, call 62-year-old Jurgen Kantner "the mad German sailor". AFP PHOTO/Mustafa ABDI / AFP PHOTO / MUSTAFA ABDI
Vágólapra másolva!
Az Abu Szaffaj nevű csoport videót tett közzé hétfőn egy novemberben elfogott német túsz lefejezéséről.
Vágólapra másolva!

A szélsőséges csoportokat figyelő SITE szerint a videón egy terrorista bozótvágó késsel fejezte le a német férfit, akit a honlap Jürgen Kantnerként azonosított.

Az Abu Szajjaf feltételezések szerint jó néhány túszt fogva tart, és többeket szabadon engedtek, miután megkapták értük a váltságdíjat. Kantnerét vasárnapig kellett volna kifizetni – jelentette a Reuters.

Jürgen Kantner és a felesége, Sabine Merz egy 2009-es képen Forrás: AFP/Mustafa Abdi

A hatóságok még nem látták a videót, de már keresik a hetvenéves férfi holttestét – számolt be internetes oldalán a Deutsche Welle. A hadsereg szóvivője, Restituto Padilla dandártábornok azt mondta a DPA német hírügynökségnek, hogy a videó önmagában egyébként sem lenne elég bizonyíték a kivégzésre, de nem is fogja megtisztelni a terroristákat azzal, hogy megnézi a felvételt.

Kantnert novemberben ejtették túszul, amikor a fegyveresek elfoglalták a jachtját a Fülöp-szigetek déli részénél. 59 éves felesége, Sabine Merz védekezett, ezért őt agyonlőtték, és a holttestét a hajón hagyták.

A jachtot visszaszerezték a hatóságok Forrás: AFP/Str

A házaspár ráadásul nem először esett túszejtők áldozatául: 2008-ban 52 napig tartották őket fogságban szomáliai kalózok, akik a kivégzésüket is eljátszották.

A férfiért 566 ezer eurót követelt az Abu Szajjaf. Vasárnap, a fizetési határidő lejárta után a hadsereg légicsapást mért a csoportra.