Törökország újabb 290 kilométer falat épített a szír határra

Vágólapra másolva!
Újabb 290 kilométeres szakaszát készítette el Törökország a Szíriával közös határára tervezett, összesen mintegy ezer kilométeres határvédő betonfalnak. Összesen már a fal több mint fele, 490 kilométer elkészült.
Vágólapra másolva!

Törökország elkészült a Szíriával közös 911 kilométer hosszú határán épülő betonfal újabb, 290 kilométeres szakaszával. Ezzel a fal több mint fele elkészült: a fal eddig dél- és délkelet-törökországi tartományok mentén húzódik.

Hatay és Sanliurfa tartományban korábban csaknem 200 kilométer hosszan húzták fel a határzárat.

Az építményt 3 méter magas, 2 méter széles, egyenként 7 tonna tömegű, mozgatható tömbökből állítják fel, a tetején pengés drót húzódik,

illetve őrtornyokkal védik. A betonfalat áthelyezhető elemekből építették, így szükség esetén lebonthatják és más helyen húzhatják fel újra.

Török harckocsi járőrözik a szír határon, ahová a falat emelik Forrás: AFP/Aris Messinis

A falat illegális határátlépők és csempészek ellen emelték. Jogvédők ugyanakkor bírálták a határzárat, mivel az szerintük akadályt jelent a menekültek számára is. Törökországnak 911 kilométer hosszú közös határa van Szíriával.

A múltban az Európai Unió többször is bírálta Ankarát a felületes határellenőrzések miatt.

A vádak szerint ugyanis emiatt dzsihadisták szabadon utazhattak Szíriába Törökországon keresztül és csatlakozhattak a többi között az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.