Negyedóra alatt végzett az idegméreg a diktátor féltestvérével

KIM Dzsong Il; KIM Dzsong Un
Narita, 2017. február 15. 2001. május 4-én Tokió naritai repülőterén készített kép Kim Dzsong Namról, Kim Dzsong Il akkori észak-koreai vezető legidősebb fiáról, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvéréről (j) és Phenjanban 2016. május 10-én készített kép Kim Dzsong Unról (b). A Kim Csol névre kiállított útlevéllel utazó Kim Dzsong Namot meggyilkolták a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. február 14-én. (MTI/AP/Kambajasi Sizuo, Wong Maye-E)
Vágólapra másolva!
Akkora volt a méreg dózisa, hogy az 15–20 perc alatt végzett az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun féltestvérével a halottkémi jelentés szerint. Vegyi fegyvernek minősített idegméregről van szó, de csak a második boncolás találta meg Dzsongnam szemén és arcán a rendkívül veszélyes anyag nyomait. 
Vágólapra másolva!

A malajziai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a további halottkémi vizsgálatok megerősítették azt a pénteki hírt, amely szerint a vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozhatta Kim Dzsongnam halálát: nagyon hamar nagyon súlyos bénulást idézett elő, amely végzett a férfival.

Kim Dzsongun jelenlegi észak-koreai vezető és féltestvére, Kim Dzsongnam Forrás: MTI/AP/Kambajasi Sizuo, Wong Maye-E

Akkora volt a méreg dózisa, hogy 15–20 perc alatt végzett a férfival – mondta a malajziai egészségügyi miniszter.

Egy ilyen dózis annyira magas, hogy a szívére, a tüdejére, minden szervére hatással lehetett – mondta.

A minisztérium közlése szerint a merénylet óta, csaknem két hete senkin sem mutatkoztak VX-mérgezési tünetek, és a repülőteret átvizsgálók közül sem lett rosszul senki. A VX meglehetősen stabil, olajos állagú, nehezen párolog, ezért félő volt, hogy ha maradt belőle a repülőtéren, akkor másokban is kárt tehetett. Vegyi, biológiai, radiológiai csapatok tagjai vizsgálták végig védőfelszerelésben a terminált, ám nyomát sem lelték a VX idegágensnek vagy más veszélyes, fertőző anyagnak.

Február 13-án két nő mérgezte meg Kim Dzsongnamot, az észak-koreai kommunista diktátor, Kim Dzsongun féltestvérét a Kuala Lumpur-i repülőtéren. A vietnami és az indonéziai nőt letartóztatták. Utóbbi, a 25 éves Siti Aisjah azt állítja, hogy ő úgy tudta, egy tévéshow felvételén viccelik meg a férfit, és hogy a kendőn, amit hátulról, meglepetésszerűen az arcára szorított, „babaolaj” van. Hozzátette:

Ezzel szemben a malajziai rendőrség főfelügyelője, Khalid Abu Bakar azt mondta, hogy

A malajziai hatóságok összesen nyolc észak-koreai gyanúsítottat azonosítottak a gyilkossággal kapcsolatban. Egyikük őrizetben van, hárman viszont még aznap elhagyták Malajziát, és valószínűleg visszatértek Phenjanba.