Korrupció gyanújával őrizetbe vették a kirgiz ellenzék vezetőjét

Vágólapra másolva!
Őrizetbe vették Kirgizisztánban Omurbek Tekebajevet, az ellenzéki Ata Meken vagyis Szülőföld vezérét, akit korrupcióval és csalással gyanúsítanak - közölték a hatóságok vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az 58 éves politikus, aki pártja parlamenti frakciójának vezetője, Almazbek Atambajev államfő legjelentősebb bírálója, indulni készül a közelgő elnökválasztáson, de a történtek után ez kétségessé válhat. A Szovjetunió egykori közép-ázsiai tagköztársaságban november 19-én tartanak elnökválasztást.

Az állambiztonsági szolgálat tájékoztatása szerint Tekebajevet a repülőtéren vették őrizetbe azután, hogy törökországi útjáról megérkezett.

Az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy 2010-ben egy orosz befektetőtől 1 millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el.

A politikus, akkoriban az átmeneti kirgiz kormány tagjaként a befektetőnek azt ígérte, hogy az átveheti a helyi távközlési cég irányítását.

Kaniben Imanalijev, az Ata Meken parlamenti képviselője visszautasította a Tekebajevet ért gyanúsítgatást. Kijelentette: "őrizetbe vétele indokolatlan és törvénytelen". Szerinte mindez a politikus elleni

politikai megtorlás

folytatása. Hozzátette, a párt azt tervezte, hogy egy hónapon belül kongresszust tart, amelyen Tekebajevet akarták elnökjelöltnek megnevezni.

A kirgiz alkotmány értelmében Almazbek Atambajev nem indulhat újra az államfői tisztségért, de szövetségesei a törvényhozásban nemrég egy népszavazáson olyan módosításokat szavaztattak meg, amelyek értelmében jelentősen növelték az ország miniszterelnökének jogkörét. Ez olyan találgatásoknak adott tápot, hogy Atambajev esetleg komoly befolyással bíró tagja lehet a kormánynak vagy egy hozzá hűséges ember lehet a kormányfő a hatmilliós országban, ahol muzulmán többség él. Atambajev visszautasította ezeket a vádakat.