Újra elítélték Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnököt

Vágólapra másolva!
Őt és a vejét fejenként 1 millió dinár - 123 millió forint - pénzbüntetésre is ítélték.
Vágólapra másolva!

Ismét elítélték Zin el-Abidin ben Alit Tunéziában: a volt elnökre távollétében hivatali hatalommal való visszaélés miatt nyolcévi letöltendő börtönbüntetést róttak ki - közölte az ügyészség. Ugyanabban az ügyben a volt államfő vejét, Szahr el-Materit hatévi letöltendő börtönre ítélték.

A korábban számos alkalommal elítélt, jelenleg szaúd-arábiai száműzetésben élő ben Alit és a vejét a bíróság bűnösnek találta abban, hogy "hivatali állásukat felhasználva indokolatlan előnyre tettek szert a közigazgatást megkárosítva" - közölte az ügyészség. Hozzátette, hogy

a bíróság ben Alit és Materit egyenként 1 millió dinár (123 millió forint) értékű pénzbüntetésre is ítélte.

Egy másik forrás szerint Ben Ali ellen amiatt emeltek vádat, mert kényszerítette az egyik tuniszi előváros polgármesterét, hogy a tényleges árnál jóval olcsóbban adjon el egy szállodát a vejének. Ugyanebben az ügyben ben Ali utolsó védelmi miniszterét, Ridha Grirát távollétében szintén nyolcévi elzárásra és 1 millió dollár pénzbüntetésre ítélték.

Ben Alit korábban több ügyben is elítélték, a forradalom idején tartott tüntetések véres elnyomásáért életfogytiglant szabtak ki rá. Vejét távollétében szintén több súlyos börtönbüntetésre ítélték korrupció, csalás és pénzmosás vádjával. Vagyonát elkobozták vagy állami kezelésbe vették.