630 embert mentettek ki a Földközi-tengerből

Vágólapra másolva!
630 embert mentettek ki a Földközi-tengerből az olasz hatóságok keddre virradóra. Az év eleje óta már 340 ember vesztette életét a tengeren, miközben Európa felé igyekezett. A Nemzetközi Migrációs szervezet ezért egy tájékoztató kampányban hívja fel a figyelmet az átkelés veszélyeire.
Vágólapra másolva!

Keddre virradóra mintegy 630 embert mentettek ki a Földközi-tengerből két összehangolt akcióban – tudatták kedden a olasz hatóságok. Az olasz parti őrség közleménye szerint az embereket egy nagy bárkáról és egy gumicsónakból mentették ki.

Tavaly minden eddiginél több, mintegy 180 ezer menedékkérő kelt át a Földközi-tengeren Olaszországba, többnyire Líbiából, ahol Moammer Kadhafi diktátor 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a káosz, rivális fegyveres csoportok ellenőrzik az ország különböző részeit.

Több százan vesztek a tengerbe

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eleje óta már

340 ember fulladt a Földközi-tengerbe

Európa felé igyekezve.

Menekültek az olaszországi Lampedusa partjainál Forrás: AFP/Haditengerészet

Az IOM kiemelte, hogy ez 250-nel több, mint 2016 azonos időszakában. Az áldozatok többsége elefántcsontparti, nigériai, guineai, szenegáli és gambiai volt. Hétfőn 74 holttestet sodort partra a tenger Líbia partjainál.

Tájékoztató kampányt indítottak

Az IOM kiemeli, hogy az utazást épségben átvészelők közül sokan azt mondják:

Sokukat annyira megrázzák a történtek, hogy beszélni sem akarnak róla, így még Afrikában lévő társaikat sem figyelmeztetik a veszélyre.

Az IOM ezért az olasz belügyminisztériummal közösen 15 országban indított tájékoztatási kampányt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a Szahara és a Földközi-tenger átszelésekor leselkednek azokra, akik útnak akarnak indulni.