1,4 millió gyereket fenyeget az éhhalál négy országban

Vágólapra másolva!
Az UNICEF szerint 2017-ben 1,4 millió gyerek halhat bele az alultápláltságba Nigériában, Szomáliában, Dél-Szudánban és Jemenben. Dél-Szudánban hivatalosan is éhínség van. Az Európai Unió 82 millió euró (25,5 milliárd forint) értékű sürgősségi segélyt küld Dél-Szudán éhínséggel küzdő lakosai számára.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ gyermekjogi szervezete, az UNICEF becslése szerint 1,4 millió gyermek szenved súlyos alultápláltságban Nigériában, Szomáliában, Dél-Szudánban és Jemenben. A szervezet szerint a helyzet annyira rossz, hogy ezek a gyerekek belehalhatnak az alultápláltságba 2017-ben, írja a dw.com.

Szárazság és háború

Dél-Szudán egyes részein az ENSZ segélyszervezetei szerint hivatalosan is éhínség van, ez azt jelenti, hogy

az élelmiszerhiány már életeket követelt.

Az országot szárazság is súlytja, de az éhínség elsődleges oka, hogy a háború miatt a segélyszervezetek képtelenek eljutni egyes területekre.

Az EU 25,5 milliárd forintnyi segélyt küld

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője elmondta, hogy ez az Európai Bizottság első segélye Dél-Szudán 2011-ben megszerzett önállósága óta, amely a hivatalosan is éhínségnek nyilvánított humanitárius állapotokra kíván válaszolni. A szóvivő - Hrisztosz Sztilianidesz, a brüsszeli bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagjának szavait idézve - hangsúlyozta, hogy

a dél-szudáni helyzet teljes mértékben ember okozta katasztrófa.

Sürgős cselekvésre van szükség, hogy megelőzhetők legyenek a további éhhalálok - fogalmazott.

A támogatással elsősorban az élelmiszer- és ivóvízellátás javításában, valamint egészségügyi és higiéniás eszközök beszerzésében és a lakhatási körülmények javításában segít az EU.

2013 óta egyre romlik a helyzet

A biztos annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy a humanitárius szervezetek számára azonnal lehetővé kell tenni a teljes körű munkavégzést, amelynek egyik feltétele az azonnali fegyverletétel.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság a dél-szudáni fegyveres konfliktus kitörése, 2013 decembere óta romló humanitárius helyzet javítása érdekében ez idáig 381 millió eurót juttatott az afrikai ország lakosainak megsegítésére.