Marine Le Pen erősebb, mint valaha

election mass-media television Horizontal
French presidential election candidate for the far-right Front National (FN) party Marine Le Pen speaks as she takes part in the show "L'Emission politique", in the studios of French television channel France 2 in Saint-Cloud, west of Paris, on January 9, 2017. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
A Marine Le Pennel szemben talán legkritikusabb és győzelmében leginkább kételkedő francia napilap, a Le Monde adta pénteki számának ezt a főcímet: Marine Le Pen erősebb, mint valaha. És kétségtelen: Marine Le Pen erősödését már lehetetlen tagadni.
Vágólapra másolva!

A Cevipof tudományos kutatóintézet nagyon sok, közel 16 ezer embert kérdezett meg, öt napon keresztül, február közepén. Ezek szerint a radikális Marine Le Pen 26%-ot kapna az első fordulóban, a volt szocialista miniszter, Emmanuel Macron pedig 23%-ot. És ők ketten jutnának a második, döntő fordulóba. Ennek megfelelően a sokáig biztos esélyesnek tűnő, jobbközép Francois Fillon csak 18,5%-ot érne el. November végén egyébként Fillon még 28%-on állt, csak utána jöttek pénzügyi botrányai, és ez erősen meglátszik a mostani eredményén. Saját híveinek is alig több mint a felére számíthat, a mostani állás szerint.

Marine Le Pen Forrás: AFP/Thomas Samson

Ha a nehezen besorolható, centrista, egykori jobboldali miniszter, de a baloldal felé is mozgolódó Bayrou is elindul, akkor mind a hárman kevesebb szavazatot kapnának, de Marine Le Pen csak 1%-kal kevesebbet, Macron 3%-kal. Vagyis ebben az esetben még nagyobb előnnyel nyerne Marine Le Pen. Nehéz megjósolni egyébként, hogy Bayrou elindul-e vagy sem – ő maga legfeljebb 6%-ot érne el. Nem tett jót a népszerűségének, hogy uniós képviselő-alelnökéről ősszel kiderült, hogy egy barkácsboltban egy kisgyerek mögé lopózott, és maszturbálni kezdett. És mindezt felvette a barkácsbolt biztonsági kamerája, a botrányosan viselkedő képviselőt pedig a rendőrök vitték el. Utána lemondott az alelnökségről.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Marine Le Pen a hétvégén választási nagygyűlésen jelentette be, hogy ha elnök lesz, betiltja a rendőrség elleni tüntetéseket. Párizs elővárosaiban ugyanis mindennaposak a tüntetések és az éjszakai zavargások, amióta egy 22 éves fiút egy gumibottal megerőszakoltak a rendőrök, fényes nappal, egy sima igazoltatás után. Ezt követően szó szerint mindennaposakká váltak az éjszakai randalírozások, kocsifelgyújtások, rendőrök elleni támadások. A Le Figaro pedig arról számolt be, hogy Bobignyban, Párizs egyik elővárosában csak felfüggesztett börtönt kapott, és szabadon távozhatott a bíróságról egy fiatalember, aki késsel támadt meg egy rendőrt – még a zavargások előtt, novemberben.