Phenjant sejtik Kim Dzsongnam meggyilkolása mögött

KIM Dzsong Nam
Makaó, 2017. február 15. 2010. június 4-én egy makaói szállodánál készített kép Kim Dzsong Namról, Kim Dzsong Il akkori észak-koreai vezető legidősebb fiáról, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvéréről. A Kim Csol névre kiállított útlevéllel utazó Kim Dzsong Namot meggyilkolták a Kuala Lumpur-i repülőtéren 2017. február 14-én. (MTI/AP/JoongAng Ilbo/Sin In Szop)
Vágólapra másolva!
Bizonyosnak tűnik, hogy az észak-koreai rezsim áll Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam meggyilkolása mögött – jelentette ki hétfőn Hvang Gjoan dél-koreai miniszterelnök, ideiglenes államfő.
Vágólapra másolva!

Hvang a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács központi bizottságának ülésén az észak-koreai diktátor féltestvérének meggyilkolását elfogadhatatlan, embertelen bűncselekménynek nevezte, és utasítást adott, hogy Dél-Korea nemzetközi partnereivel együttműködve vonja felelősségre Phenjant ezért a "terrorcselekményért".

2010. június 4-én egy makaói szállodánál készített kép Kim Dzsongnamról Forrás: MTI/AP/JoongAng Ilbo/Sin In Szop

Kim Dzsongnamot, aki a néhai diktátor, Kim Dzsongil legidősebb fia volt, egy hete gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő valamilyen mérgező folyadékot fújt az arcába. Egyikük azt vallotta, azt hitte, kandi kamerás beugratásba vonták be. A gyilkossággal összefüggésben egy észak-koreai férfit is őrizetbe vettek Malajziában. A helyi hatóságok szerint négy észak-koreai gyanúsított még a gyilkosság napján elmenekült az országból, és visszatértek Phenjanba.

"Ez világosan bizonyítja, hogy mennyire könyörtelen és felelőtlen az észak-koreai rezsim, amely bármire képes, hogy megtartsa hatalmát" – jelentette ki Hvang Gjoan.

Az ideiglenesen az államfői feladatokat is ellátó miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy Phenjan dél-koreaiak ellen is megkísérelhet terrortámadást elkövetni.

Berendelték a nagykövetet

Eközben Malajzia berendelte a Kuala Lumpur-i külügyminisztériumba Észak-Korea nagykövetét, és konzultációra hazarendelte saját nagykövetét Phenjanból – jelentette be a malajziai külügyi tárca.

A haláleset Malajzia területén történt, körülményei tisztázatlanok, ezért a malajziai hatóságok felelőssége kivizsgálni a halál okát – közölte a Kuala Lumpur-i külügyminisztérium a nagykövet berendelése után.

Phenjan kijelentette, hogy bármi legyen is a vizsgálat eredménye, nem fogja elfogadni, Kang Csol észak-koreai nagykövet pedig arról beszélt, hogy Malajzia idegen hatalmakkal játszik össze. Ez Kuala Lumpur szerint alaptalan vádaskodás, az ázsiai ország pedig a lejáratására irányuló minden próbálkozást nagyon komolyan vesz – olvasható a külügyminisztérium kommünikéjében.