Ciprus újraegyesítése: megszakadtak a tárgyalások

Vágólapra másolva!
Váratlanul megszakadtak a Ciprus újraegyesítéséről az ENSZ felügyelete alatt folyó tárgyalások.
Vágólapra másolva!

A ciprusi görögök és törökök között azután éleződött ki a feszültség, hogy a nicosiai parlament törvényt fogadott el arról, hogy az iskolák emlékezzenek meg az 1950-es népszavazásról, amelyen a görög ciprióták tömegesen a sziget Görögországhoz történő csatolása mellett voksoltak.

Forrás: MTI

Az önhatalmúlag kikiáltott és csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság vezetője, Mustafa Akinci szerint incidens történt, amikor Espen Barth Eide, az ENSZ-főtitkár ciprusi különmegbízottja egy csütörtöki találkozón szóba hozta a vitatott témát.

"Nikosz Anasztasziadisz (ciprusi görög elnök) kijelentette, +nincs mit mondanom+, és kiment, bevágva maga után az ajtót" - mondta Mustafa Akinci. "Minthogy megszűnt a tisztelet légköre, amely elengedhetetlen a tárgyalások folytatásához, mi is elhagytuk a tanácskozást" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Az egymillió lakosú szigetország 1974 óta megosztott, amikor a török hadsereg megszállta a sziget egy részét válaszul ciprusi görög katonatisztek egy csoportjának a görögországi katonai kormányzat által támogatott, meghiúsult puccsára, amelynek célja a szigetország Görögországhoz csatolása volt.