Új terrorellenes szabályokat fogadott el az EP

Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 3. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament új terrorellenes intézkedéseket fogadott el a külföldi harcosok és magányos merénylők ellen, valamint fokozott határellenőrzést írt elő a külföldi harcosok megállítására.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az Irakból és Szíriából visszaérkező külföldi harcosok és az önálló támadásokra készülő terroristák által jelentett veszély csökkentése érdekében olyan új terrorellenes szabályokat fogadott el, amelyek már az előkészületeket is büntetnék.

Az Európai Parlament strasbourgi székháza - új szabályokat fogadtak el Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

A jövőben olyan tevékenységeket is büntetni lehet, mint a külföldi terrorista csoporthoz történő kiutazás és visszatérés, a toborzás, a kiképzés vagy a kiképzésben történő részvétel, a terrorizmus népszerűsítése és pénzügyi támogatása.

Ezekért akár 15 év börtőn is járhat.

Továbbá az Európai Unióba (EU) beutazó vagy az EU-t elhagyó minden - uniós és nem uniós - polgár adatait végig kell futtatni a Schengeni Információs Rendszeren és más adatbázisokon, hogy az okmányai nem vesztek-e el vagy nem lopták-e el azokat.

A tagállamoknak azt is meg kell vizsgálniuk, hogy az utazó nem jelent-e veszélyt a tagországok biztonságára.

Ha a módszeres ellenőrzések nagyon lelassítanák a légi, szárazföldi és tengeri forgalmat, a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át, feltéve, ha a kockázatelemzés azt mutatja, hogy ezzel nem nő a fenyegetettség.

Lázár János miniszter szerint a regisztráció lelassítaná a határforgalmat Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fentiekre Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt amúgy a csütöröki, szokásos Kormányinfón. A schengeni polgárok ki- és belépését előíró javaslatról a miniszter azt mondta, ezt nem támogatja Magyarország, mivel emiatt szerinte jelentősen lassulhat a forgalom a határnál.