Letartóztattak egy orosz cégvezetőt dzsihádisták pénzelése miatt

Vágólapra másolva!
Egy moszkvai bíróság elrendelte az egyik helyi cég kereskedelmi igazgatójának előzetes letartóztatását az Iszlám Állam anyagi támogatásának vádjával.
Vágólapra másolva!

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte Samil Nurmagomedovot. A hatóságok szerint a dagesztáni születésű férfi anyagi segítséget nyújtott különféle fegyveres csoportok tagjainak, hogy eljussanak Törökországba, majd onnan Szíriába, hogy harcoljanak az Iszlám Állam oldalán.

A vizsgálathoz közel álló forrás szerint Nurmagomedov nem ismerte el bűnösségét, de kész együttműködni a nyomozószervekkel.

A védelem szerint Nurmagomedov nem pénzelt terroristákat, hanem haza akarta juttatni testvérét, Marat Nurmagomedovot, aki 2013-ban utazott Szíriába. Marat jelenleg Ukrajnában tartózkodik, és kész hazatérni, de "nem tudja, hogyan fognak bánni vele a hatóságok" - jegyezte meg a védő.

A volt Szovjetunió területéről legalább 7000 ember csatlakozott iraki és szíriai dzsihadista csoportokhoz, így az Iszlám Államhoz is. Többségük az Oroszországhoz tartozó - jelentős arányban muszlimok lakta - észak-kaukázusi köztársaságokból származik. Korábbi cikkünket a témában itt olvashatja.

Miért van ennyi Oroszországból származó terrorista az Iszlám Államban?