Egy bolt előtt találták meg a radioaktív konténert Mexikóban

2017.02.16. 08:27

A mexikói hatóságok megtalálták szerdán az előző nap ellopott, radioaktív anyagot tartalmazó konténert, és lefújták a hat szövetségi államra érvényes, sugárfertőzés veszélyére figyelmeztető riadót.

A konténert a közép-mexikói Guanajuato szövetségi államban, Celayában találták meg este egy bolt előtti parkolóban. Épen került elő, nem rongálták meg.

Luiz Felipe Puente, a polgári védelem vezetője közölte Twitter-oldalán, hogy a hatóságok visszavonták a tartály eltűnése miatt kihirdetett, sugárfertőzés veszélyére figyelmeztető riadót, amely hat szövetség államra – Querétaro, Hidalgo, México, Guanajuato, San Luis Potosí és Michoacán – terjedt ki.

A hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy ki, miért és honnan lopta el a konténert, milyen sugárzó anyag volt benne, és kézre került-e a tolvaj.

Tavaly februárban Querétaro szövetségi államban elloptak egy teherautót, amelyen ugyancsak radioaktív anyagok voltak. A járművet tíz nappal később megtalálta a rendőrség. Két éve, 2015 áprilisában irídium-192-es sugárzó izotóp tűnt el. Ezt is később megtalálták a hatóságok.