Megalázták és vetkőzésre kényszerítették a nőket a német hadsereg egyik bázisán

An education and accommodation building at the German Armed Forces Staufer barracks in Pfullendorf, Germany, 15 February 2017. Photo: Thomas Warnack/dpa
A pfullendorfi Staufer laktanya
Vágólapra másolva!
Egy frissen elkészült jelentés részletezi, hogy milyen megaláztatáson és zaklatáson mentek keresztül egy délnémet katonai bázis újoncai. A katonának jelentkező nőket egy szadista felvételi vizsgának vetették alá: sztriptíztáncosként kellett szórakoztatniuk az öreg katonákat.
Vágólapra másolva!

A pfullendorfi Staufer laktanya a német hadsereg egyik különleges műveleti képzési központja, ahol a szokásos katonai feladatok mellett olyan dolgok is történtek, amiknek semmi közük az újoncok felkészítéséhez.

A pfullendorfi Staufer laktanya Forrás: AFP/DPA/Thomas Warnack

A Bundeswehr-bázisra érkező katonanőknek ugyanis egy szadista "felvételi vizsgát" kellett teljesíteniük, hogy befogadja őket a csapat. A laktanya klubhelyiségében – akaratuk ellenére – az asztalon kellett táncolniuk, és közben meztelenre vetkőzniük a többi katona előtt, mintha egy sztriptízklub táncosnői lennének. A kiképzők eközben folyamatosan fotózták őket, azt állítva, hogy a képek még hasznosak lehetnek "képzési célokra".

A laktanyákban történtek januárban kerültek nyilvánosságra, majd vizsgálatot indított a német parlament védelmi bizottsága. Szerdán tárgyalták meg a jelentést, ami további kegyetlenkedésekről is tartalmazott részleteket. Kiderült, hogy a bázison dolgozó kiképzők rendszeresen vetkőzésre kényszerítették a rájuk bízott katonákat. Volt, akit hosszú órákra egy székhez kötöztek, majd jéghideg vízzel leöntöttek.

A vizsgálat még több kegyetlenséget derített fel Forrás: AFP/DPA/Thomas Warnack

A bizottsági jelentés szerint öt ember tehető felelőssé az esetekért, köztük a Staufer bázist 2013 óta vezető ezredes. Valamennyiüket áthelyezték más laktanyákba.

"Visszataszító, ami Pfullendorfban történt" – mondta a bizottsági ülésen Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, aki a laktanyákon belüli erőszak felszámolását szorgalmazta. A szociáldemokrata Gabi Weber a Deutsche Welle-nek azt mondta, hogy előre be nem jelentett ellenőrzéseket kellene tartani a Bundeswehr laktanyáiban, hogy megelőzzék a pfullendorfihoz hasonló eseteket, és ne arra várjanak, míg valaki panaszt tesz a feljebbvalóira.