Távozik a bukott gambiai elnök

vote Horizontal (FILES) This file photo taken on March 28, 2014 shows outgoing President Yahya Jammeh of Gambia attending the 44th summit of the 15-nation west African bloc ECOWAS at the Felix Houphouet-Boigny Foundation in Yamoussoukro.
West African lead
Yahya Jammeh
Vágólapra másolva!
Az állami tévében sugárzott tövid beszédben jelentette be szombat hajnalban hivatalosan Yahya Jammeh, Gambia leváltott elnöke, hogy lemond a hatalomról.
Vágólapra másolva!

"Azt hiszem, nem szükséges akárcsak egyetlen csepp vért sem kiontani" - mondta a hatalomhoz az utolsó utáni pillanatig is ragaszkodó leváltott elnök, aki alulmaradt az ellenzék közös jelöltjével szemben a december eleji elnökválasztáson.

Először elismerte ugyan vereségét, de később meggondolta magát,

és szabálytalanságokra hivatkozva új választást követelt.

Katonai erővel

A nemzetközi közösség egyértelműen a bukott elnök értésére adta, hogy távoznia kell a hatalomból, át kell adnia az államfői posztot a választáson győztes Adama Barrownak. A Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) azt is világossá tette, hogy kész katonai erővel eltávolítani Jammeh-t, ha szükséges, és ő nem távozik önként.

Yahya Jammeh Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Eskütétel

Yahya Jammeh mandátuma szerda éjfélkor lejárt, Barrow a biztonságáért aggódva viszont Szenegálba menekült, ahol letette a hivatali esküt. A gambiai törvényhozás úgy próbálta meg a hatalomban tartani Jammeh-t, hogy rendkívüli állapotot hirdetett, és három hónappal meg akarta hosszabbítani az elnök megbízatását.

A hadsereg nem látott okot a harcra

Miután Jammeh nem volt hajlandó önként távozni, csütörtökön az ECOWAS csapatai behatoltak Gambiába, hogy kikényszerítsék távozását. A hadműveletet nem sokkal később felfüggesztették, hogy egy utolsó lehetőséget adjanak Jammeh-nek, hogy vérontás nélkül távozzon az ország éléről és elhagyja Gambiát. A helyi hadsereg eleve közölte, hogy nem állják útját az ECOWAS erőinek, nem állnak ki Jammeh mellett, "nem látnak okot a harcra". Így a nyugat-afrikai erők ellenállás nélkül nyomulhattak előre Gambiában.

Elmegy az országból

A közvetítésben részt vevő mauritániai elnök pénteken jelentette be, hogy sikerült megállapodni, Jammeh lemond az elnökségről. Az egyezség részletei egyelőre nem ismertek, de Jammeh egészen biztosan nem marad az országban. Adama Barrow ezzel kapcsolatban kijelentette: Gambiában véget ér "a félelem uralma".

1994 óta hatalmon

Yahya Jammeh 1994-ben vértelen puccsal vette át a hatalmat a Szenegálba ékelődő, aprócska nyugat-afrikai országban, amely az Atlanti-óceán és a Gambia folyó partján fekszik. Tekintélyelvű, elnyomó kormányzása mellett azzal került be a hírekbe, hogy pár éve azzal rukkolt elő: gyógyfüvekkel képes gyógyítani az AIDS-t.