Obama utolsó hivatali napján négy foglyot szállítottak el Guantánamóról

Vágólapra másolva!
Négy guantánamói foglyot szállították el külföldi országokba Obama utolsó hivatali napján. A leköszönő elnök korábban azt ígérte, bezáratja a fogolytábort, de ez a terve kudarcot vallott.
Vágólapra másolva!

Barack Obama távozó amerikai elnök utolsó hivatali napján, csütörtökön még négy guantánamói foglyot szállított el Washington külföldi országokba. Ezzel 41-re csökkent az egykor több száz embert fogva tartó börtöntelep lakóinak száma - közölte egy amerikai tisztviselő.

Az nem derült ki, hogy melyik ország, vagy országok fogadták be a négy foglyot.

Más amerikai tisztviselők korábban arra utaltak, hogy az Egyesült Arab Emírségek fogadhatja be az Obama elnöksége alatt elengedett utolsó foglyokat. Az utóbbi hetekben Szaúd-Arábia és Omán fogadott be 14 volt guantánamói foglyot.

Trump megtölti rosszfiúkkal

A távozó amerikai elnök 2008-as kampányában azt ígérte, hogy bezárja a börtönt. Novemberben azonban kénytelen volt elismerni, hogy

ebben a törekvésében kudarcot vallott,

ezért megpróbálja elérni legalább azt, hogy mandátuma lejártáig a lehető legalacsonyabbra csökkentsék az ottani foglyok számát.

A január 20-án hivatalba lépő Donald Trump azonban nemrég közölte a Twitteren, hogy véget kell vetni a foglyok kiengedésének. A megválasztott amerikai elnök már korábban azt hangoztatta, hogy a börtönt nem fogja bezárni, mi több,

Az egykor mintegy 800 embert fogva tartó börtöntelepet a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre az akkori elnök, George W. Bush kormányzata. Obama 2009-es hivatalba lépésekor még 242-en raboskodtak a táborban.