Dél-Korea szerint Északnak tíz bombára elég plutóniuma van

Kim Dzsongun
Kim Dzsongun a példás büntetések híve
Vágólapra másolva!
Észak-Koreának 50 kilogramm dúsított plutóniuma van, ebből tíz nukleáris fegyverre futja a dél-koreai hadügyminisztérium jelentése szerint. Észak nukleáris erőművének kiégett fűtőelemeit dúsította, így nyolc év alatt tíz kilóval növelte készletét. A déli hadügyminisztériumnak nem sikerült belelátni az északi uránprogramba, így azt nem tudta megbecsülni, északnak mennyi dúsított uránja lehet.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai hadügyminisztérium jelentése szerint Észak-Koreának 50 kilogramm nukleáris fegyverek készítésére alkalmas plutóniuma van. Ebből a mennyiségből tíz nukleáris fegyvert lehet építeni, írja a Dw.com.

Nyolc év alatt tíz kiló

2008-ban Észak-Koreának még csak 40 kilogramm plutóniuma volt. A déli hadügyminisztérium szerint

Phenjan a nukleáris erőművének elhasznált fűtőelemeinek plutóniumát dúsította,

így tudta 10 kilogrammal növelni a készletét.

Az uránprogram rejtély

Dél-Korea szerint emellett Északnak "számottevő" kapacitása van dúsítotturán-alapú fegyverek építésére, azt ugyanakkor nem tudták megbecsülni, az ország pontosan mekkora uránkészlettel rendelkezik.

A hadügyminisztérium szerint nem sikerült információkat szerezniük Észak-Korea titkos uránprogramjáról.

Az Egyesült Államok tudományos és nemzetközi biztonsági intézete úgy becsüli, 2016 júniusában Észak-Koreának 13-21 nukleáris fegyvere volt. 2014-ben még csak 10-16 fegyvert becsültek.

Észak bármikor kész újabb rakétatesztre

Az észak-koreai állami hírügynökség január 8-án közölte, hogy az ország bármikor készen áll egy újabb ballisztikusrakéta-tesztre. Ashton Carter amerikai hadügyminiszter az reagálta, az USA kész lelőni a területét, vagy szövetségesei területét fenyegető rakétákat.