Észak-Korea következő lépése az lehet, hogy új célpontot keres

politics Horizontal
This undated picture released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on September 3, 2017 shows North Korean leader Kim Jong-Un (C) looking at a metal casing with two bulges at an undisclosed location. North Korea has developed a hydrogen bomb which can be loaded into the country's new intercontinental ballistic missile, the official Korean Central News Agency claimed on September 3. Questions remain over whether nuclear-armed Pyongyang has successfully miniaturised its weapons, and whether it has a working H-bomb, but KCNA said that leader Kim Jong-Un had inspected such a device at the Nuclear Weapons Institute. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. /
Vágólapra másolva!
A biztonságpolitikai szakértő szerint a sikeres észak-koreai robbantás új szintre emeli az atomfegyverkezést.
Vágólapra másolva!

Kis-Benedek József az M1 aktuális műsorában felidézte: ez a hatodik nukleáris robbantás volt, vagyis Észak-Koreának nagyobb mennyiségben vannak atomfegyverei. A tesztelés során azt próbálták ki, hogyan lehet az atomfejet rátenni a rakétára.

A szakértő szerint

a következő lépés a lőtávolság növelése.

A hidrogénbomba veszélyesebb, „komolyabb fenyegetést jelent a világra”. Ugyanakkor megjegyezte, összeszerelése is bonyolultabb, komoly technikát igényel. Ehhez még újabb kísérletekre van szükség.

Forrás: AFP/Str

Kis-Benedek József szerint a kísérlet időzítése sem véletlen, mivel szeptember 9-én van a koreai nemzeti ünnep. Az észak-koreai televízió is arról beszél, hogy ők a „világ legerősebb atomhatalma”. Ez a szakértő szerint „természetesen nem igaz”, de Észak-Korea üzenete az, hogy „képesek vagyunk bárkit és bármit elérni atomfegyverrel”.

Kérdés,

hogyan reagál erre a világ

- jegyezte meg a szakértő, hozzátéve: Japán már nagyon idegesen reagált a hírre, az Egyesült Államoknak viszont most a hurrikán is nagy problémákat okoz. Korábban az Egyesült Államok úgy nyilatkozott: „minden opció az asztalon van” - emlékeztetett. Háborút nyilván nem akarnak, feltehetően a gazdasági szankciókon fognak szigorítani - vélekedett a szakértő.