Politikai üzenetet kapott Julian Assange

Vágólapra másolva!
Lenín Moreno megválasztott ecuadori elnök csütörtökön emlékeztette az országa londoni nagykövetségén élő Julian Assange-t arra, hogy az évekkel ezelőtt neki felajánlott menedék egyik feltétele az, hogy ne avatkozzon be a politikába.
Vágólapra másolva!

A határozott figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója a vasárnapi ecuadori elnökválasztás eredményét ünnepelve kirohant a Twitteren a vesztes Guillermo Lasso ellenzéki jelölt ellen. Lasso ugyanis megfogadta, hogy választási győzelme esetén, hivatalba lépésétől számítva 30 napon belül kiteszi a WikiLeaks ausztrál alapítóját Ecuador londoni képviseletéről. A baloldali kormánypárt jelöltjeként Moreno viszont a kampányban azt mondta, engedni fogja Assange-nak, hogy maradjon.

Ki kezdte?

"Szívélyesen felkérem Lassót, hogy hagyja el Ecuadort 30 napon belül" - írta Assange, utalva azokra a gyanúsítgatásokra, miszerint a bankárból lett politikus külföldön rejtegeti pénzét. Assange később bocsánatot kért nyilatkozatért, viszont azzal vádolta Lassót, hogy ő kezdte a kettejük közötti viszályt.

Guillermo Lasso szabálytalanságokra hivatkozva nem ismeri el választási vereségét, és a vasárnapi második fordulójában leadott szavazatok újraszámlálását követeli.

2012 óta

Julian Assange 2012 júniusában kapott menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani. A WikiLeaks alapítója négy és fél éve nem hagyta el az épületet. Attól tart, hogy kiadnák az Egyesült Államoknak, ahol a titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.