Megkezdődött a korrupció miatt leváltott dél-koreai elnök kihallgatása

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
Megkezdődött kedd reggel Szöulban a leváltott dél-koreai államfő, Pak Gunhje kihallgatása abban a korrupciós ügyben, amely a bukását okozta.
Vágólapra másolva!

Az ügyészségre érkezve Pak azt mondta, bocsánatot kér a néptől, és őszintén fog részt venni a kihallgatáson.

Pakot

vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel, kényszerítéssel és államtitoksértéssel is vádolják.

A volt elnök ártatlannak tartja magát.

Pak Gunhje ártatlannak tartja magát, de bocsánatot kért a néptől Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

Pak Gunhjét, az országot a múlt század 60-as és 70-es éveiben irányító katonai diktátor, Pak Csonghi lányát azért váltotta le a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy barátnője, Csve Szunsil kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott semmilyen hivatalos tisztsége nem volt, a kormányzat pedig hatalmas összegeket sajtolt ki nagyvállalatokból, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, amelyeket Csve ellenőrzött.

Pak Gunhje volt Dél-Korea

első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából.

Pak felmentésével mentelmi joga is megszűnt.

Pak kihallgatására Észak-Korea is reagált. Egyrészt Pakot diktátorként említik, bukását pedig a "történelem szigorú ítéletének" minősíti az észak-koreai állami hírügynökség, amely korábban Pak családját "mocskos árulóknak" nevezte.