Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Erdogan: Németország a nácik gyakorlatát követi

Merkel Törökországban
Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Helyi török közösségek előtt akartak kampányolni németországi török politikusok, hogy népszerűsítsék Erdogan török elnök tervét az elnöki rendszer bevezetéséről. A német hatóságok ezt nem engedték, a török elnök erre keményen reagált.
Vágólapra másolva!

Recep Tayip Erdogan szerint Berlin "náci gyakorlatot" követ azzal, hogy megtiltja a török politikusoknak az államfői jogkör kiszélesítését célzó alkotmánymódosítás melletti kampányolást a német városokban. A török elnök a Kadem nevű kormányközeli női szervezet vasárnapi rendezvényén beszélt erről Isztambulban. Az Anadolu állami hírügynökség tájékoztatása szerint Erdogan úgy fogalmazott, hogy az eljárásmód semmiben sem különbözik attól a gyakorlattól, amely a nácik sajátja volt a múltban.

A török államfő azt is hozzátette, hogy Németországnak semmi köze sincs a demokráciához, letért a demokrácia útjáról, és a náci rezsimhez hasonlítható. Azt is megjegyezte, hogy nem szeretné, ha a nácizmus újra felütné a fejét.

Elnöki düh

Az üzengetés előzménye, hogy az utóbbi napokban több olyan rendezvényt is lefújtak a hatóságok Németországban, amelyeken török politikusok az elnöki rendszer bevezetését célzó alkotmánymódosítás mellett kampányoltak volna a helyi török közösség előtt.

Gaggenau város önkormányzata Bekir Bozdag igazságügyi miniszternek és Nihat Zeybekci gazdasági miniszternek tiltotta meg, hogy népszavazási kampánygyűlést tartsanak.

Törökország azért fókuszál kiemelten Németországra, mert az alkotmánymódosításról szóló áprilisi referendumon az itt élő 3 milliós török közösségnek nagyjából a fele jogosult szavazni.

Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan kézfogása. Már a múlté? Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal

A két ország külügyminisztere a jövő héten találkozik Németországban, hogy megvitassák a témát.
A héten egyébként Hollandia is tudatta: ellenzi, hogy török hivatalos tisztségviselők népszavazási kampánygyűlést szervezzenek a török közösség körében a török alkotmány módosításának támogatása céljából.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter ennek ellenére szombaton kijelentette:

a tiltakozás ellenére elutazik a március 11-re tervezett rotterdami nagygyűlésre, hogy az ott élő törököket az államfői jogkörök kiszélesítésének megszavazására buzdítsa.

A lényeg

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki a jövőben a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről