Átszakadhat egy gát, százezreket telepítenek ki Kaliforniában

Oroville, 2017. február 13. Víz ömlik le a kaliforniai Oroville-tavon lévő, megrongálódott völgyzáró gátról 2017. február 13-án. A hatóságok elrendelték a lakosok kimenekítését a 16 ezer fős Oroville településen és környékén, miután felfedezték, hogy a túlfolyó betonfalának nagy darabjai hiányoznak és összeomlás fenyeget egy kiegészítő túlfolyót. (MTI/EPA/Kaliforniai Vízügyi Hivatal)
Vágólapra másolva!
Elrendelték a lakosok kimenekítését egy völgyzáró gát térségében az egyesült államokbeli Kalifornia állam északi részén, mert összeomlás fenyeget egy megrongálódott kiegészítő túlfolyót – közölték a hatóságok. 188 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. 
Vágólapra másolva!

A helyzet javult, de a veszély még nem múlt el

Helyi idő szerint este nyolcra a tó vízszintje annyira már lecsökkent, hogy a sérült túlfolyóba már nem érkezik több víz. A szakemberek helikopterekről ledobott kőtömbökkel próbálják elzárni a kiszakadt gátrészt.

A hatóságok szerint azonban a veszély még nem múlt el.

Csütörtökön derült ki, hogy baj van

A terület hatóságai és mérnökök már csütörtökön megkezdték a tó vizének leengedését, amikor felfedezték, hogy a túlfolyó betonfalának nagy darabjai hiányoznak.

A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az elkövetkező órákban felmondhatja a szolgálatot a túlfolyó, amelyet korábban sosem kellett használni. Az azonban a súlyos erózió következtében megrongálódott. A tó vízszintje ezzel egy időben vészesen emelkedett az eső, a megolvadó hó miatt.

Butte megye seriffje a közösségi médiában közzétett üzenetében azonnali evakuálást rendelt el az Oroville-tavon lévő völgyzáró gát közelében, Oroville település alacsonyabban fekvő részein, illetve a környező településeken.

A hatóságok arra is felhívták a lakosság figyelmét, hogy nem gyakorlatról van szó.

A gát a 16 ezres lakosú Oroville település közelében helyezkedik el, de a kitelepítés érinti a 12 ezres Marysville lakóit is. Később további településeken rendeltek el evakuálást, amely így a CBS helyi beszámolója szerint már

130 ezer, a Sacramento Bee szerint több mint 188 ezer embert érint.

Oroville szellemváros, éjszakai dugó az utakon

Az érintett településekről kivezető utakon hatalmas dugó alakult ki.

Oroville belvárosa már teljesen kiürült.

Ömlik a víz

A CBS helikopterről készített felvételein jól látszik, micsoda mennyiségű víz ömlik ki a tározóból.

Az Oroville-tó Kalifornia egyik legnagyobb mesterséges tava, a 230 méteres gát pedig az Egyesült Államok legmagasabb ilyen létesítménye, Sacramento városától 105 kilométerre északra.