Felrobbant egy osztrák gázterminál, egy ember meghalt

gázrobbanás, gázterminál, Ausztria
This picture taken on December 12, 2017 shows Austria's main gas pipeline hub at Baumgarten, Eastern Vienna, where an explosion rocked the site. The Kronen-Zeitung daily reported on its website that 60 people were hurt and that several fire brigades from the surrounding area were called. / AFP PHOTO / Tomas HULIK
Vágólapra másolva!
A robbanás kedden történt a legjelentősebb osztrák földgázelosztó terminálon, Alsó-Ausztriában. Egy ember meghalt, 18-an megsérültek - közölte a rendőrség. A robbanás műszaki okok miatt történt - közölte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A robbanás reggel háromnegyed kilenckor történt, és hatására tűz keletkezett a Baumgarten an der March településen található terminálban.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek, a tüzet már sikerült eloltani.

A rendőrség a Twitter közösségi oldalon azt közölte, hogy

"műszaki okok" állnak a robbanás hátterében,

de közelebbi részleteket egyelőre nem árultak el. A robbanás pontos okát még vizsgálják.

Olyan hővel csaptak fel a lángok, hogy az autók is megolvadtak Forrás: AFP/Einsatzreport

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van - közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt

leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat.

A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

Forrás: AFP/Einsatzreport

A robbanást követően

jelentősen csökkent

az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG. A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.