Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vallomást kell tennie a katalán rendőrfőnöknek

Katalónia katalán függetlenségi népszavazás autonómia Spanyolország tüntetés felvonulás
Bilbao, 2017. szeptember 30. Az önálló Katalóniát támogató tüntetők egy "Igen" feliratú transzparenssel Bilbaóban 2017. szeptember 30-án, egy nappal a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás előtt. (MTI/AP/Alvaro Barrientos)
Vágólapra másolva!
Zendülés bűncselekményével kapcsolatban kell vallomást tennie a katalán rendőrfőnöknek a spanyol központi büntetőbíróságon – derül ki a szerdán közzétett idézésből.
Vágólapra másolva!

Josep Lluis Traperót a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án lezajlott tüntetés miatt hallgatják meg.

A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza a függetlenségi népszavazást, amelyet az alkotmánybíróság illegálisnak mondott ki: 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe.

Bilbao, 2017. szeptember 30. Az önálló Katalóniát támogató tüntetők egy "Igen" feliratú transzparenssel Bilbaóban 2017. szeptember 30-án, egy nappal a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás előtt. (MTI/AP/Alvaro Barrientos) Forrás: MTI/AP/Alvaro Barrientos

A gazdasági tanácsos hivatala előtt már reggel tiltakozók tömege gyűlt össze, akik egészen másnap hajnalig ott maradtak, súlyosan megrongáltak három csendőrautót. A tüntetők megpróbáltak behatolni az épületbe, és a csendőrök órákig odabent ragadtak.

A csendőrség segítséget kért a katalán rendőrségtől, akik ezt azonban csak többszöri kérésre, és sokára teljesítették.

A bíróság zendülés bűncselekményének gyanújával indított eljárást az ügyben, és beidézte Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC), valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetőit is, mert a tüntetést ők szervezték és koordinálták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről