Csehországban is megjelent a madárinfluenza

Újra itt a madárinfluenza! 170 ezer állatot kellett leölni egy brit farmon
Vágólapra másolva!
Csehországban is megjelent a madárinfluenza: az erősen ragályos kór megfertőzött több hattyút az ország déli részén, két kisebb baromfitelepet is sújt a megbetegedés.
Vágólapra másolva!

Az állatorvosi szolgálat az erősen fertőző H5 típusú vírus jelenlétét erősítette meg, s nem zárja ki, hogy az N8-as altípus fertőzte meg a szárnyasokat. Ennek kiderítésére további teszteket végeznek. A H5 nem terjed át emberekre.

Csehországot is elérte a madárinfluenza. Itthon az élelmiszer rendőrséggé alakuló Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra számít, hogy az egyik legnagyobb kihívást az idén a Magyarországon már tavaly ősszel megjelent madárinfluenza jelentheti, amely a hazai baromfiállományban eddig is komoly károkat tett Forrás: AFP

A járvány Ivancicén és Moravsky Krumlovban terjed. A két települést három és tíz kilométeres sugarú körben karantén alá helyeztek.

A nagyobb zónában mintegy 150 ezer baromfi él, egészségi állapotukat rendszeresen ellenőrzik, a fertőzött állatokat megsemmisítik.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét nemrégiben kimutatták Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Horvátországban.