Hőlégballonokról is közvetítik a napfogyatkozást

Vágólapra másolva!
Több mint 50 héliummal töltött, nagy felbontású videokamerákkal felszerelt léggömbről is közvetítik a hétfőn az Egyesült Államokban látható napfogyatkozást. A szakemberek közben arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csak megfelelő védőszemüveggel nézzék a 99 éve nem látott természeti jelenséget.
Vágólapra másolva!

A Montana Állami Egyetem kutatócsoportja a NASÁ-val közös projekt keretében több mint 50 héliummal töltött léggömböt bocsát fel nagy magasságba.

A különböző helyszínekről felengedett, 2,7 méter magas ballonokat nagy felbontású videokamerákkal, fényképezőgépekkel és számítógépekkel szerelik fel, amelyek folyamatosan továbbítják a képeiket a földre.

A ballonok percenként 300 métert emelkedve érik el a 24 ezer méteres magasságot.


A földön a kutatócsoport szakemberei fogadják a képeket és tovább sugározzák a stream.live online csatornán.

Ez lesz az első alkalom, amikor élő streameléssel továbbítanak képeket egy teljes napfogyatkozásról.

A vállalkozás arra is alkalmat nyújt, hogy a tudósok tanulmányozhassák a Nap koronáját és a Hold pályáját.

100 kilométer széles sávban lesz látható

Az Egyesült Államok északnyugati térségétől délkeletig húzódó, mintegy 100 kilométer széles sávban látható égi jelenség mintegy két és fél percig tart majd. Legutóbb 1979-ben volt olyan teljes napfogyatkozás, amely a kontinentális Egyesült Államok egyes részeiről látható volt,

a mostanihoz hasonló esemény azonban utoljára 1918-ban következett be.

Súlyos szemkárosodást okozhat

Amerikában már több tízmillió darab fogyott a természeti jelenség megfigyelésére alkalmas védőszemüvegekből, de az orvosok országszerte tovább folytatják a figyelmeztető kampányokat, hogy felhívják a figyelmet a súlyos szemkárosodásra, amit a napfogyatkozás szabad szemmel vagy nem megfelelő eszközzel való követése okozhat.

Az Amerikai Csillagászati Szövetség közzétette annak a 15 gyártónak a listáját, amelyeknek a termékei biztos védelmet nyújthatnak a szemkárosodás ellen.

Az orvosok és a NASA más biztonságos módszereket is ajánlottak a megfigyelésre.