Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A katalánok túlnyomó többsége népszavazást akar

Vágólapra másolva!
A katalán kormány megbízásából készült a felmérés, amely szerint most több katalóniai szavazna a függetlenség ellen, mint néhány hónapja.
Vágólapra másolva!

A katalán vélemény-tanulmányi központ (CEO) egyik felmérése alapján a megkérdezettek 49,4 százaléka nem támogatná Katalónia elszakadását Spanyolországtól. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége, 71,4 százaléka egyetért abban, hogy a függetlenség kérdéséről tartsanak majd népszavazást.

Márciusban 48,5 százalék volt ellene, és 44,3 százalék mellette, decemberben pedig 45,1 százalék ellenezte a katalán autonóm közösség önállósodási törekvését, míg 44,9 százalék támogatta azt.

Egyelőre a népszavazást még nem írták ki.

Lapértesülések szerint szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen jelenti majd be a referendumot Carles Puigdemont katalán elnök.

A katalán népszavazást a spanyol állam illegálisnak tartja, mivel a spanyol alkotmánybíróság döntése értelmében megrendezése sérti az ország alkotmányát.

Az ország leggazdagabb tartományának számító Katalóniában 2014. november 9-én már rendeztek népszavazást a függetlenségről, de "alternatív népszavazás" néven, mivel annak megtartását az alkotmánybíróság felfüggesztette. Az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan mentek el szavazni, az elszakadást Spanyolországtól mintegy 1,8 millióan támogatták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről