Lengyel szenátusi elnök: megerősödött a V4 országok hangja Európában

Vágólapra másolva!
Stanislaw Karczewski lengyel szenátusi elnök a Visegrádi Négyek(V4) lezáruló lengyel elnöki időszakát értékelve úgy fofgalmazott: a visegrádi együttműködésnek, a nemzeti parlamentek közötti intenzív kapcsolatoknak köszönhetően erőteljesebbé vált térségünk hangja Európában. 
Vágólapra másolva!

Stanislaw Karczewski az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak nyilatkozva a visegrádi csoportban (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - V4) júniusban lezáruló lengyel soros elnökség idején folytatott parlamentközi együttműködés eredményeit foglalta össze.

A júliusban kezdődő magyar elnökségre utalva úgy értékelte:

Hozzátette:

Karczewski elnök a lengyel-magyar parlamenti együttműködés kapcsán elmondta, hogy az példásan alakul. Hansúlyozta, ez azért is fontos, hogy

A V4-et a jószomszédi együttműködés, a kormányközi véleménycsere nagyon fontos fórumának nevezte. Kitért a közös biztonságra is, amely a regionális szinten folytatott párbeszéd révén is erősödik.
A parlamentek közötti együttműködésről szólva kiemelte:

Fontosnak nevezte a képviselők általános választásokon szerzett erős mandátumát, ami

Úgy vélte: a V4 egyre jobban alakuló együttműködéséhez éppen az járul hozzá, hogy nagy hangsúlyt kap a parlamentek közötti együttműködés.

- fejtette ki a lengyel sznátus elnöke, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint ez a tendencia folytatódni fog a magyar elnökség alatt.

A politikus kitért a májusban Varsóban rendezett parlamenti csúcstalálkozóra, melyen a V4 országai mellett más közép- és kelet-európai államok ( az uniós tagállamok és az EU-integrációra törekvő országok, összesen 24 állam) parlamenti vezetői vettek részt. Emlékeztetett arra, hogy az idei csúcsot a lengyel parlamentben második alkalommal tartották meg a szejm és a szenátus elnökeinek szervezésében. Úgy értékelte: a találkozón elhangzott felszólalások, valamint a csúcs keretében folytatott kétoldalú egyeztetések bizonyították, hogy a

Közép- és Kelet-Európa problémái nemcsak a csúcson résztvevő államok számára, hanem az egész kontinens szempontjából is fontosak.


Megerősítette, hogy ezentúl évente szerveznek hasonló csúcstalálkozót, amely remény szerint nem csupán elmélyíti az országok közötti együttműködést, de a kétoldalú kapcsolatokon túlmutató fontos infrastrukturális beruházásokat is elősegíti.
Arra a felvetésre reagálva, hogy egyesek mind a visegrádi országokban, mind az EU-ban úgy tekinthetnek e fórumra, mint a meglévő együttműködési formátumok riválisára, a lengyel szenátusi elnök kijelentette, hogy nem osztja ezt a véleményt. Majd hozzáfűzte:

Stanislaw Karczewski kérdés kapcsán azt is kifejtette: