Fiatalítás és létszámcsökkentés az olasz fegyveres erőknél

Vágólapra másolva!
Az olasz védelmi erők reformját jelentette be Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter szerdán, célul tűzve ki a fegyveres erők létszámcsökkentését és az állomány fiatalítását. A miniszter utalt egy új összhaderőnemi központ létrehozására is.
Vágólapra másolva!

A római Centocelle városnegyedben már működő operatív központba költözne a védelmi minisztérium, továbbá oda költöznének a vezérkarok és a szárazföldi erők, a légvédelem és a haditengerészet eddig más és más helyszínen dolgozó parancsnokságai is.

Az új összhaderőnemi központ az olasz védelmi erők összehangoltabb és hatékonyabb munkáját segítené elő a parancsnoki szintek egyszerűsítésével - hangsúlyozta Roberta Pinotti, aki először nőként Olaszországban 2014 februárja óta vezeti a védelmi tárcát.

Hozzátette, hogy a nemzetközi védelmi feladatok ma már a haderőnemek koordinált fellépését igénylik, a szárazföldi erők missziói elképzelhetetlenek légvédelem vagy tengeri háttér nélkül és fordítva.

A miniszter az összevonás

céljai között jelölte meg a védelmi kiadások csökkentését

is hangsúlyozva, hogy így a fegyveres erők Róma központjában birtokolt történelmi épületeit majd értékesíteni tudják.

Ezzel egy időben létszámcsökkentést is terveznek 2014-en belül: az olasz fegyveres erők mostani mintegy 176 ezer tagjának negyven ezerrel való csökkentését. A jelenlegi 30 ezres civil állományt létszámát pedig 10 ezerrel redukálnák. A miniszter kiemelte, hogy az összhaderőnemi központtal a tábornokok száma is csökken.

Jönnek a huszasok határozott időre

Módosítanák az Olaszországban is már professzionális hadsereg szerződéses állományát is a katonák fiatalításával. A terv szerint húszéveseket toboroznának határozott időre szóló szerződéssel.

A reform szerint a magas színtű katonai kiképzést és munkát követően még harminc évük előtt leszerelnék őket, hogy a munkapiacon találhassanak maguknak megfelelő állást. Utoljára 1997-ben alakították át az olasz védelmi rendszert.

Roberta Pinotti megjegyezte, hogy az olasz fegyveres erők első számú kihívása a Földközi-tenger térségét érinti Szíriától Líbiáig, ahol - mint fogalmazott - egyre inkább a Vlagyimnir Putyin vezette Oroszország tölt be főszerepet. Az olasz védelmi miniszter szerint, "ha sikerülne az oroszokat az oldalunkra állítani a Mediterráneum stabilizálásában, potenciális ellenfélből potenciális szövetségessé" válhatnának.