Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szíriai ellenzékiek nem mennek Moszkvába tárgyalni

Vágólapra másolva!
Két befolyásos szíriai ellenzéki ernyőszervezet is visszautasította csütörtökön Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai találkozóra szóló meghívását.
Vágólapra másolva!

Rijád Hidzsáb, a Szaúd-Arábia támogatta szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő, Tárgyalási Főbizottság (HNC) nevű ernyőszervezet koordinátora nem fog pénteken Moszkvába utazni, hogy Lavrovval tárgyaljon - jelentette be a HNC egyik szóvivője. Hozzátette, hogy a meghívás személyesen Hidzsábnak szólt, nem pedig a Tárgyalási Főbizottságnak.

A több kisebb felkelőcsoportot összefogó, törökországi száműzetésben működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ernyőszervezet is lemondta a részvételt a moszkvai tanácskozáson. A szervezet szóvivője szerint

Lavrov tárgyalás céljából péntekre Moszkvába hívta a szíriai kurdok politikai szárnyának, a Demokratikus Unió Pártjának (PYD) képviselőit - közölte a PYD egyik képviselője csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel.

Az orosz-török-iráni kezdeményezésű asztanai béketárgyalásokon a szíriai kurdok képviselői nem vehettek részt, mert Ankara ellenezte ezt, terroristának tartván szervezeteiket.

Lavrov emellett még kedden bejelentette: meghívja

a szíriai ellenzék minden csoportját Moszkvába,

hogy tájékoztassa őket az asztanai tárgyalások eredményeiről. Nem lehet tudni, hogy a kurdokon kívül más csoport eleget tesz-e ennek. Korábban Moszkvába még soha nem hívtak olyan szíriai ellenzéki csoportokat, amelyek valamekkora területet ellenőrzésük alatt tartanak a háború dúlta arab országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről