Sorra ölik meg az európai terrortámadások felelőseit

Horizontal ISLAMISM ISLAMIST JIHADIST VIDEO WEB SITE SPEAKING BLACK FLAG ISLAMIC RELIGION clothing of black color
(FILES) This still image grab taken off a video posted online on December 18, 2014 by al-Itisaam media foundation, one of the Islamic State (IS) group's media arms, allegedly shows Abou Mouqatel or Abu Muqatil -- an IS militant wanted by Tunisian authorities for murder whose real name is Abou Bakr al-Hakim or Boubaker el Hakim -- speaking from an undisclosed location under the jihadiest group's control and claiming the 2013 twin assassinations of Tunisian secular politicians, Chokri Belaid and Mohamed Brahmi. AFP PHOTO / HO / Al-Itisaam media foundation -- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / Al-Itisaam media foundation - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED On December 10, 2016 the Pentagone confirmed the death of Abou Bakr al-Hakim, killed during a raid of the coalition in Syria. / AFP PHOTO / Al-Itisaam media foundation / - / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
Amerikai légitámadásban halt meg nemrég a szíriai Rakkában az Iszlám Állam egyik parancsnoka, a francia–tunéziai Boubaker el-Hakim. Ő volt az egyik legmagasabb rangú európai a szervezetben, több terrortámadás szervezésében is részt vett. Egy francia elemző a világ egyik legveszélyesebb terroristájának nevezte. Nem sokkal később újabb három dzsihádista halt meg egy légicsapásban: ketten közülük részt vettek a párizsi terrortámadás tervezésében, a harmadik pedig belgiumi merényletet szervezett.
Vágólapra másolva!
Boubaker el-Hakim Forrás: AFP/Ho/Al-Itisaam Media

A Le Monde szerint Boubaker el-Hakim volt a legmagasabb rangú francia a terrorszervezetben. A francia RTL egyenesen az Iszlám Állam francia emírjének nevezte, a belga Het Laatste Nieuws pedig a francia terroristák keresztapjának.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon szerint halála komoly csapás a terrorszervezetnek. Ő volt, aki azt hangoztatta, hogy kisebb, szimbolikus akciók helyett (vagy mellett) olyan támadásokat is el kell követni, amelyek sok áldozattal járnak.

Franciaországot is többször megfenyegette. Azt mondta:

Először december 2-án írt haláláról a Twitteren az egyik szíriai ellenzéki csoport. A hétvégén aztán bejelentették, hogy valóban meghalt november 26-án egy légitámadásban, Rakkában.

Ki volt a francia emír?

Az Express szerint a tunéziai származású Boubaker el-Hakim 1983. augusztus elsején, Párizsban született, és ott is nőtt fel, négy testvére volt.

Már nagyon fiatalon, alig 18 évesen tagja lett egy radikális csoportnak, az úgynevezett Buttes Chaumont-i sejtnek. Ez a csoport egy fiatal szalafista prédikátor, Farid Benyettou körül szerveződött, és egyik célja az volt, hogy dzsihádistákat toborozzon azért, hogy Irakba menjenek harcolni. El-Hakimnak hamarosan nagyon fontos szerepe lett: ugyan Benyettou adta az ideológiai hátteret, de el-Hakim volt az operációs vezető, ő szervezte az iraki utakat.

Ennek a csoportnak volt tagja Chérif Kouachi is, aki tavaly januárban a testvérével a Charlie Hebdo szerkesztőségére támadt Párizsban,

és akit kétnapos hajtóvadászat után lőttek le. A sejt tagjaként 2005-ben ő is elindult Irakba – vagyis, csak indult volna, mert az utazása előtti napon letartóztatták.

El-Hakim viszont már 2002 júliusában Damaszkuszba ment, azzal a fedősztorival, hogy az arab nyelvet és a vallást fogja tanulmányozni. De hamarosan átment Irakba, ahol egészen januárig maradt.

Hazatérése után két hónappal aztán előkerült egy interjú, amelyet az RTL egyik riportere készített vele Bagdadban. El-Hakim ebben minden barátját felszólította, hogy menjenek, és csatlakozzanak a dzsihádhoz. Azt is mondta, hogy kész felrobbantani magát, hogy a paradicsomba kerüljön.

Jean-Pierre Filiu terrorizmus-szakértő, a Sciences Po egyetem tanára szerint ezután

ő lett a példakép a fiatal francia dzsihádisták számára.

Több szakértő szerint egyfajta mentor is volt a többiek, így például a Kouachi testvérek számára.

„A francia dzsihádisták keresztapja” Forrás: AFP/Al-Itisaam media

2004-ben már megint Irakban volt, ahol együtt harcolt Abu Muszab az-Zarkavival – aki ebben az évben alapította meg az Iszlám Állam elődszervezetét, az Iraki al-Kaidát. Vagyis,

el-Hakim már kezdettől fogva ismerhette a terrorszervezet vezetőit,

és ez később sokat számíthatott (még úgy is, hogy Zarkavi 2006-ban meghalt egy amerikai bombázásban).

El-Hakim ekkor már nem egyedül ment Irakba, több másik fiatal francia mellett elkísérte akkor 19 éves öccse, Redouane is – aki aztán az első francia dzsihádista lett, aki Irakban, harc közben halt meg. Ahogy 12 évvel később a bátyját, őt is egy amerikai légicsapás ölte meg.

Boubaker el-Hakimot hamarosan szíriai kormánykatonák fogták el, majd ki is adták Franciaországnak. Ott végül a toborzás miatt 2008-ban hét évre ítélték. Ugyanebben a perben Chérif Kouachi három évet kapott.

El-Hakimot azonban

már 2011 januárjában kiengedték a börtönből,

hamarosan pedig Tunéziába költözött. Itt több dzsihádista csoporttal is kapcsolatban volt, 2013-ban pedig két helyi politikus elleni gyilkossághoz is köze volt. Később azt mondta: egyiküket saját kezűleg ölte meg, tíz golyóval végezte ki.

2014-ben ment végül Szíriába és csatlakozott az Iszlám Államhoz,

ahol az Express szerint Abu Bakr al-Bagdadi közvetlen környezetéhez tartozott. Harci neve az Abu Mukatil al-Tuniszi lett.

Jean-Pierre Filiu szerint központi szerepe volt a terror eszméjének terjesztésében – ő egyébként el-Hakimot a világ egyik legveszélyesebb terroristájának nevezte. Azt egyelőre még vizsgálják, hogy milyen konkrét köze volt az elmúlt évek európai terrortámadásaihoz, de a Pentagon szerint „kulcsszerepe” volt bennük.

Az Iszlám Állam propagandamagazinjában, a Dabikban tavaly márciusban megjelent egy interjú vele, ebben azt mondta: Líbiában kiképzőtábort is létrehozott. Itt jártak többek között azok a terroristák is, akik 2015. március 18-án a tunéziai Bardo múzeumra támadtak, és 24 embert megöltek. Azzal a terroristával is kapcsolatban állt, aki tavaly júniusban a tunéziai tengerparton ölt meg 38 embert.

Az interjúban el-Hakim arról beszélt, hogy nincs már arra szükség, hogy a dzsihádisták Szíriába menjenek harcolni, inkább arra szólította fel őket, hogy otthon támadjanak, és

Ugyanerről beszélt többször is az Iszlám Állam korábbi szóvivője, Abu Mohammed al-Adnani is, aki a szervezet titkosszolgálatát is irányította. Ő idén augusztusban halt meg, szintén egy amerikai légitámadásban. Róla készült portrénkat itt olvashatja.

Az Iszlám Állam egyik legfontosabb vezetőjét ölték meg

Egymás után halnak meg a szervezők

A titkosszolgálat az a szervezet az Iszlám Államon belül, amely nemcsak a belső hírszerzésért és a foglyok kihallgatásáért felel, hanem a külföldi (vagyis Szírián és Irakon kívüli) terrortámadásokért is. Az ezekről szóló tervek végső jóváhagyója több forrás szerint is al-Adnani volt. A szervezetről itt írtunk hosszabban.

Ők irányították az egész európai merényletsorozatot

Az elmúlt időszakban azonban a csoport folyamatosan szenvedi el a veszteségeket: egyre több tagja hal meg légicsapásokban.

A Pentagon közleménye szerint ugyanis al-Adnani és el-Hakim után december 4-én Rakkában

a csoport három másik fontos tagját is megölték,

akiknek mind közük volt terrortámadásokhoz. Ketten, Salah Gourmat és Sammy Djedou a párizsi merényletek szervezésében vettek részt – mindketten szorosan együttműködtek Adnanival.

A harmadik, Walid Hamman, sok más társához hasonlóan (erről itt olvashat bővebben) bűnözőből lett dzsihádista egy Párizshoz közeli kisvárosban, Trappes-ban. 2013 decemberében ment Szíriába, hamarosan pedig a tavaly januárban a belgiumi Verviers-ben leleplezett, merényletre készülő csoporttal állt kapcsolatban – amelynek egyik vezetője Abdelhamid Abaaoud, a párizsi terrortámadás helyszíni parancsnoka és a merénylők egy részének kiképzője volt. A verviers-i csoportról ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A La Libre szerint két nappal a verviers-i lövöldözés után Hammant elfogták Athénban, de

hamarosan el is engedték.

A sejt több tagjával együtt aztán a távollétében Belgiumban öt év börtönre ítélték, idén júliusban.

Nem csak Hammannak kellene egyébként a három terrorista közül börtönben ülnie. A 27 éves, algériai származású francia Salah Eddine Gourmat-t ugyanis Franciaországban 2014 márciusában négy év börtönre ítélték, mert két társával, Fares Farsival és Youssef Ettaoujarral Szíriába készültek.

Mindhármukat az egykor legismertebb franciaországi dzsihádista toborzó, Omar Diaby szervezte be (aki azóta meghalt Szíriában), vele 2011 decemberében kerültek kapcsolatba.

Gourmat apja azt mondta a nyomozóknak, hogy korábban pizzafutárként dolgozó fia viselkedése ezután megváltozott, sokszor egész éjjel internetezett vagy telefonált, és furcsa könyveket olvasott. A számítógépén később képeket találtak Oszama bin Ládenről és a toulouse-i terroristáról, Mohamed Merah-ról (róla ebben a cikkünkben olvashat).

2012 májusában tartóztatták le őket Saint-Etienne közelében, egy repülőtéren. Törökországba indultak, de fegyverek, éjjellátók és golyóálló mellények is voltak a csomagjukban. Gourmat-nak viszont

sikerült a tárgyalás előtt megszöknie és Szíriába mennie

– ugyanis szabadlábon védekezhetett. Így őt végül távollétében ítélték el.

Szíriában aztán fokozatosan lépkedett előle az Iszlám Állam hierarchiájában. Volt olyan, Franciaországba visszatérő és ott elfogott dzsihádista, aki fel is ismerte őt fotókon.

Arról, hogy a párizsi terrortámadások tervezésében milyen szerepe lehetett, egyelőre nem tudni részleteket. Mint ahogy arról sem, hogy Sammy Djedou hogy vett ebben részt.

Gourmat és Djedou:

Az RTBF szerint Djedou korábban Brüsszelben élt, és már nagyon korán, 15 éves korában radikális nézeteket vallott. 2012-ben ment Szíriába. Anyja azt mondta, hogy ezután egy ideig Skype-on még kapcsolatban maradtak, de tavaly augusztus óta nem hallott róla.

Korábban egyébként, szintén az RTBF-nek, azt mondta a fiáról:

ugyanolyan gyerek volt, mint a többiek,

szerette a Dragon Ball sorozatot, valamint a Tini Nindzsa Teknőcöket. Ahogy kamaszodott, a rap kezdte el érdekelni, és a focival is próbálkozott, de nem volt különösebben tehetséges, úgyhogy inkább videojátékozott. 14 évesen tért át az iszlámra (a család amúgy keresztény). Hamarosan már arról beszélt, hogy „muszlim földre” akar utazni – 23 évesen végül el is indult.

A Pentagon közleménye szerint a három terrorista egyébként további támadásokat tervezett, amikor megölték őket.