38 halott, 166 sebesült az isztambuli robbantásokban

Isztambul, merénylet
Isztambul, 2016. december 11. Helyszínelők dolgoznak az isztambuli Vodafone Aréna, a török Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében, ahol két robbantás is történt pár órával egy labdarúgó mérkőzést követően 2016. december 10-én este. Az áldozatokról ellentmondásosak a jelentések: egyes hírek 13 halottról, míg más jelentések csak sérültekről szólnak, nevezetesen 38-ról. (MTI/AP/IHA/Ismail Coskun)
Vágólapra másolva!
Csaknem kétszáz áldozatuk van a szombat esti isztambuli robbantásoknak: 38-an meghaltak, 166-an pedig megsebesültek – közölte a török belügyminisztérium vasárnap hajnalban. A halálos áldozatok többsége rendőr. 
Vágólapra másolva!

A 38 halálos áldozat közül 30 rendőr. Tíz embert őrizetbe vettek az első robbantással összefüggésben.

A robbantások a Besiktas labdarúgóklub stadionja közelében történtek. Az elsőt robbanószerekkel megrakott gépkocsi levegőbe röpítésével hajtották végre távirányítással, készenléti rendőrök autóbusza mellett a stadion egyik kapujánál.

Mentőautók az isztambuli Vodafone Arénánál. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Halit Onur Sandal

A második detonáció 45 másodperccel követte az elsőt egy közeli parkban, ez nagy valószínűséggel öngyilkos merénylő műve volt.

Két gyanús csomag

A török biztonsági erők a két detonációt követően felrobbantottak egy gyanúsnak ítélt csomagot, amelyet ugyancsak a Besiktas labdarúgóklub stadionja közelében találtak.

Helyszínelők a Besiktas stadionja közelében. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Ismail Coskun

A török kormány szombat éjjel átmeneti és részleges hírzárlatot rendelt el a robbantásokról a közrend érdekére és nemzetbiztonsági megfontolásra hivatkozva. A kormány rendelkezése arra kérte a sajtót, hogy tartózkodjon minden olyan részlet közlésétől, ami „pánikot kelthet a lakosságban, és ami terrorista szervezetek céljait szolgálhatja”.

166 ember sebesült meg. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/AP/Cansu Alkaya

Feltehetően emiatt az első hivatalos török hírek csupán húsz sebesültről szóltak.

A robbantások ugyanakkor jó egy órával az esti mérkőzés befejezése után történtek, és a közönség már távozott a stadionból és környékéről.

A merényletek elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett, de a Reuters jelentése szerint Ankara a kurd szélsőségeseket sejti a támadás mögött.

Egynapos nemzeti gyász Törökországban

Törökország egynapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnapra. Binali Yildirim miniszterelnök elrendelte a zászlók félárbocra engedését.

„Terrorcselekményről van szó, amelynek célpontja egyértelműen a rendőrség volt” – állította Numan Kurtulmus kormányfőhelyettes.

A történtek után Recep Tayyip Erdogan török elnök elhalasztotta vasárnapra tervezett kazahsztáni látogatását.