Az Iszlám Állam visszafoglalta Palmürát

Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam visszafoglalta a Szíria középső részén található Palmürát, és vele együtt több fontos gázmezőt.
Vágólapra másolva!

Ismét behatoltak a gázmezők közelsége miatt stratégiai jelentőséggel bíró Palmürába az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai, akiket idén egyszer már elűztek a Szíria középső részén fekvő történelmi városból – jelentette szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű emigráns szervezet beszámolója szerint

a dzsihadisták a kormányerőkkel vívott heves harcok után szombaton elfoglalták a várost,

miközben a térségben rátették a kezüket több fontos gázmezőre, amelyek a közel-keleti ország energiaellátása szempontjából központi jelentőséggel bírnak.

Márciusban verték ki az ISIS-t Palmürából

Az IÁ korábban majdnem egy éven át tartotta ellenőrzése alatt Palmürát, és ez idő alatt számos olyan egyedülálló, nagyjából 2 ezer éves ókori műemléket megsemmisített, amelyek az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján is szerepeltek.

A kormányerők idén márciusban az orosz légierő támogatásával tudták visszafoglalni a települést.

A mostani harcokban a kormányerők 100 harcosa vesztette életét, és a hadsereg most újabb katonákat küld a régióba. A terrorszervezet a héten indított offenzívát a Palmüra körüli régióban, és ennek során a kormányerőket több irányból is támadta.

Bár az Iszlám Állam az utóbbi időben több területet is elvesztett, Szíria északi és keleti részén még mindig nagy földdarabokat tart ellenőrzése alatt.

A törökök al-Bábot ostromolják

Eközben szombaton a török hadsereg és szíriai szövetségesei behatoltak a török határ közelében fekvő al-Bábba, amely az Iszlám Állam utolsó fellegvárának számít Aleppó tartományban – közölte az OSDH. Rámi Abder-Rahmán, a szervezet igazgatója elmondta, hogy a dzsihadistákkal folytatott heves harcok után északnyugat felől léptek be a városba a török katonák és a velük együtt harcoló felkelők, miközben a török tüzérség is támadta a várost. A török média pénteken arról számolt be, hogy Ankara a különleges erők 300 tagját mozgósította a dzsihadisták ellen az al-Bábban harcolók megsegítésére.

Folytatódik Rakka ostroma

A Szíriai Demokratikus Erők (SZDE) nevű kurd-arab fegyveres szövetség szombaton bejelentette, hogy megindítja a Rakka felszabadítását célzó offenzíva második szakaszát. Az Egyesült Államok támogatását élvező SZDE közleményében jelezte, hogy a hadjárat november 6-án indult első fázisát már befejezték, és annak során 700 négyzetkilométert és többtucatnyi települést hódítottak vissza az Iszlám Államtól Rakka tartomány északi részén. Hozzátették, hogy ugyanitt megsemmisítették a dzsihadisták védelmi vonalait, aminek köszönhetően szavatolni tudják az SZDE uralma alatt álló övezetek biztonságát, továbbá több ezer civil életét mentették meg.

A rakkai offenzíva második szakaszának célja Rakka tartomány nyugati területeinek "teljes felszabadítása",

valamint a tartomány azonos nevű székhelyének elszigetelése. Rakka az IÁ által 2014 júniusában kikiáltott kalifátus de facto fővárosa.

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter szombaton bejelentette, hogy hazája mintegy 200 további katonát küld Szíriába az IÁ ellen Rakkában harcoló kurd-arab milícia támogatására.

A szíriai polgárháború legvéresebb helyszíne azonban továbbra is Aleppó,

amelynek keleti, még a felkelők kezén lévő részéből folyamatosan menekülnek az emberek. A városrészt körülzártak a kormányerők, s emiatt az elmúlt két napban ötvenezren menekültek el otthonukból. Az Oroszország támogatását élvező szír kormányerők moszkvai tájékoztatás szerint a hét végére a város 93 százalékát ellenőrzésük alá vonták.