Siralmas állapotok a kiürült iraki keresztény városokban

Irak Nimrud asszír
An Iraqi worker looks at an archeological site in Nimrod, 35 Kilometers (22 miles) southeast of the northern city of Mosul 17 July 2001. Iraq said 06 July that a team of archeologists had uncovered the remains of an Assyrian temple and statues of winged bulls dating back to the 8th century B.C. AFP PHOTO/Karim SAHIB
Vágólapra másolva!
Romos épületek, felgyújtott templomok és robbanócsapdák várják a visszatérőket a kiürült észak-iraki keresztény városokban – számolt be a magyar Ökumenikus Segélyszervezet az észak-iraki Bartillában és Hamdaníjában tapasztalt állapotokról.
Vágólapra másolva!

A segélyszervezet munkatársa egy nagyrészt egyházi vezetőkből álló küldöttség részeként, segélyszervezeti szakaemberként hozzálátott a települések humanitárius felméréséhez.

Súlyosan megrongálódott, felgyújtott és belülről szétvert épületek ezreinek látványa tárult a küldöttség szeme elé az Iszlám Állam terrorszervezet támadásai miatt szinte teljesen kiürült két keresztény városban.

A segélyszervezet szerint a lakosság elmenekülése miatt több mint két éve nagyrészt üresen álló városok épületei rengeteg munkával állíthatók csak helyre.

Az Iszlám Állam elpusztít mindent, ami nem muszlim emlék. Egy iraki munkás Nimrodban Forrás: AFP/Karim Sahib

A közlemény kiemeli a bartillai Szent György-templomot: a bent lévő tárgyakat összetörték, az egyházi könyveket elégették, a kereszteket letörték, a templomkerti egyházi sírokat megrongálták.

A humanitárius munka dandárját jelenleg a városokból elmenekültek ellátása jelenti – mondta el az MTI-nek telefonon Kis Boáz, a szervezet szóvivője.

A két keresztény város korábbi lakossága az észak-iraki kurd terület fővárosában, Erbílben vagy a Moszultól északra fekvő Dohúkban él, sokan pedig menekülttáborban laknak.

A keresztény városokba történő visszaköltözés első lépése az aknamentesítés, majd – várhatóan több hónap múlva – az épületek felújítása következhet. A két város oktatási intézményeinek épületei még állnak, de teljesen fel kell őket újítani és be kell őket rendezni. Az iraki államnak erre aligha van kapacitása, ezért külföldi segítségre van szükség.