Olaszországi földrengés: rémálom volt ez az éjszaka

Olaszország, földrengés
A chair is pictured in the rubbles of a gas station after earthquakes in the village of Visso, central Italy, on October 26, 2016. Twin earthquakes rocked central Italy on October 26, 2016 -- the second registering at a magnitude of 6.0 -- in the same region struck in August by a devastating tremor that killed nearly 300 people. The quakes were felt in the capital Rome, sending residents running out of their houses and into the streets. The second was felt as far away as Venice in the far north, and Naples, south of the capital. / AFP PHOTO / TIZIANA FABI
Vágólapra másolva!
Több ezren töltötték a szabadban az október 27-re, csütörtökre virradó éjszakát a közép-olaszországi Marche régióban a térséget megrázó három erős földrengés és mintegy száz kisebb utórengés miatt. A földmozgás következtében az eddigi jelentések szerint egy ember vesztette életét, és néhány tucat sérült meg, továbbá számos épület megrongálódott. 
Vágólapra másolva!

Az emberek a heves esőzések ellenére nem mertek visszatérni részben megrongálódott otthonukba, és inkább az autóban, illetve sátrakban vagy más szükségszállásokon aludtak az olaszországi Marche régióban a földrengés után.

– mondta több érintett.

Több rengés volt

Először egy 5,4-es erősségű rengés volt néhány perccel szerda este negyed nyolc előtt, majd este 21.18-kor egy 5,9-es erősségű földmozgás történt, amely hosszabb ideig is tartott, mint az első. (Az amerikai földtani intézet – USGS – mérése szerint ez a második erős földmozgás 6,1-es volt.) A harmadik erős rengés – 4,6-os – nem sokkal éjfél előtt történt. Az epicentrum Marche és Umbria régiókban volt. A rengések majdnem ugyanazt a térséget érintették, mint amelyet az augusztus 24-i pusztító földmozgás sújtott. Csütörtök hajnalban két 4-esnél is erősebb magnitúdójú utórengés volt – közölte a nemzeti geológiai és vulkanológiai intézet. Hajnali 5 óra 19 perckor észleltek egy 4,1-es erősségű rengést, amelyet 31 perccel később egy 4,4-es követett.

Majdnem ugyanott rengett a föld, ahol augusztusban Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Egy idős férfi szívrohamot kapott

Valószínűleg a földrengés okozta sokktól kaphatott szívinfarktust egy 73 éves férfi, aki életét vesztette. Az épületekben, köztük számos templomban keletkezett károk miatt viszont nem jelentettek további haláleseteket, csak „néhány tucatnyi” sérültről számoltak be.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter csütörtökön a rádióban azt mondta: „Ha bebizonyosodik, hogy nincs több halálos áldozat vagy súlyos sérült, akkor az egy csoda, ha a földrengés erejét vesszük.”

Áramkimaradások és rossz idő

A rossz időjárás és az áramkimaradások megnehezítették a tűzoltók bevetését a földmozgások által leginkább sújtott Ussita, Camerino, Visso és Castelsantangelo sul Nera településeken. Jelentős károkat okozott a természeti katasztrófa Arquata del Trontóban is, ahol már a legutóbbi, augusztusi földrengés is súlyos pusztítást végzett.

A régióban három kórházat is kiürítettek a földmozgás miatt, az iskolák pedig mindenütt zárva tartanak csütörtökön.

A leghevesebb lökést Vissóban mérték. A településen sokan már egy előrengést követően az utcára szaladtak. „A szakemberek azt mondták nekem, hogy a történelmi központ valószínűleg (...) teljesen megközelíthetetlenné vált” – idézte az ANSA olasz hírügynökség Giuliano Pazzaglinit, a település polgármesterét. Beomlott egy templom is. „Olyan, mintha bombatámadás történt volna” – mondták szemtanúk.

Sokan nem mertek visszamenni a házukba a rengés után Forrás: MTI/EPA/ANSA/Roberto Almonti

Rövid időn belül a második

„Földrengés vég nélkül” címmel számolt be a szerda este történtekről a La Repubblica című római napilap. Az újság jelentése szerint amikor Közép-Olaszország már pont kiheverte volna az augusztus 24-i katasztrófát, újra megremegett a föld.

Szeizmológusok egyébként nem tartják kizártnak, hogy a mostani három erős földmozgás a legutóbbi, 298 halálos áldozatot követelő katasztrófával van összefüggésben.

Az augusztusi földmozgás Amatricében szedte a legtöbb áldozatot, és a település polgármestere csütörtökön arról számolt be, hogy ezúttal is károk keletkeztek a már megrongálódott épületekben, és számos ember egy sportcsarnokban töltötte az éjszakát.