Moszkva: véget ért az aleppói humanitárius célú tűzszünet

A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott képen szíriaiak nézik a helikopterről ledobott hordóbombák okozta kárt Aleppó felkelők uralta negyedében. A szíriai kormányerők által használatos hordóbombák legkevesebb tizenegy gyermek és négy nő életét oltották ki, ugyanakkor a felkelők ágyúzásaiban másik nyolc ember, köztük két gyermek halt meg a városnak a kormányerők ellenőrzése alatt álló részében
Vágólapra másolva!
Véget ért szombaton a humanitárius célú tűzszünet a szíriai Aleppó városánál, és Moszkva nem tervezi a fegyvernyugváshoz való visszatérést – jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a Szövetségi Tanács (parlamenti felsőház) külügyi bizottságának tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

– hangoztatta Rjabkov, hozzátéve, hogy annak lehetősége a szíriai kormány ellen harcoló fegyveresek magatartásától függ.

Az orosz és a szíriai légierő kedden abbahagyta Aleppó bombázását, csütörtökön pedig a szíriai kormánycsapatok folyosókat nyitottak, hogy a polgári lakosok és a felkelő fegyveresek elhagyhassák a város körülzárt keleti negyedeit. A "humanitárius szünet" három napig tartott.

Az orosz diplomata a parlamentben kijelentette, hogy Oroszország "aszimmetrikus" válaszintézkedések sorozatát készítette elő arra az esetre, ha az Egyesült Államok esetleg újabb szankciókat vezetne be ellene. John Kerry amerikai külügyminiszter október 16-án úgy nyilatkozott, a szíriai helyzet miatt

Washington nem zárja ki, hogy újabb gazdasági büntetőintézkedéseket vezessen be Moszkva ellen.

Rjabkov a védelmi célból fölöslegessé vált, fegyvertisztaságú plutónium hasznosításáról megkötött orosz–amerikai szerződés végrehajtásának Moszkva által kezdeményezett felfüggesztése ügyében szólalt fel az orosz szenátusi bizottságban. A lépést az állami duma (a szövetségi törvényhozás alsóháza) múlt szerdán már jóváhagyta.