Szijjártó: A magyarok hozzájárultak Kanada sikereihez

Szijjártó Péter
Ottawa, 2016. október 24. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján beszédet mond az ottawai Magyar Házban tartott megemlékezésen 2016. október 23-án. MTI Fotó: KKM/Szabó Árpád
Vágólapra másolva!
A külügyminiszter szerint Kanadában az 1956-ban ott letelepedett magyarok hozzájárultak az ország sikeréhez, és nem párhuzamos társadalmat építettek. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy "mindig ellen kell állni olyan külső nyomásnak, amely el akarja venni a szabadságunkat".
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kanadában -–1956-ra emlékezve – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kanadai magyarok hozzájárultak új hazájuk sikereihez, és nem párhuzamos társadalmat építettek.

Szijjártó Péter beszédet mond az ottawai Magyar Házban tartott megemlékezésen Forrás: MTI/Kkm/Szabó Árpád

A tárcavezető arról beszélt: annak ellenére, hogy '56-ban forradalmunkat leverték,

A miniszter elmondta: a magyar emberek nagyon sok mindent elveszítettek: az önkényuralommal eltelt 34 évet és számos olyan lehetőséget, amelyben részük lett volna, ha Magyarország szabad ország lett volna.

Szijjártó Péter megvonta '56 máig érvényes fontos tanulságait is.

1956 azt is világosan mutatja, hogy ellen kell állni minden olyan kísérletnek, amely a legapróbb módon is a szuverenitásunkat vagy a szabadságunkat akarja kockára tenni” – fogalmazott.

Akkor és most

Szólt a miniszter arról: Montrèalban is sok magyar kényszerült új hazára találni, és bár mindvégig magyar hazafiakként viselkedtek, beilleszkedtek új hazájukba, és hozzájárultak Kanada sikerességéhez.

Visszautasította azokat a megjegyzéseket, hogy vajon most Magyarország miért olyan álláspontot képvisel a modern kori népvándorlással kapcsolatban, amilyet.

„Ezt határozottan ki kell kérni magunknak, hiszen akik 1956-ban arra kényszerültek, hogy elhagyják Magyarországot, hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak a szomszédos Ausztriában, hogy befogadják őket, tisztelték és tisztelik új hazájuk törvényeit, nem építettek párhuzamos társadalmakat” – mondta.