Jöttek a tálibok, és velük az ópium

Afghan farmers harvest opium Afghan farmers Sorkh-Rud April 18 2016 Nangarhar harvest opium OPIUM DRUGS CRIME SQUARE FORMAT
Minden másnál több pénzt hoz
Vágólapra másolva!
A tálibok térnyerésével ismét terjed az ópiumtermelés Afganisztánban, az elmúlt húsz évben csak két olyan esztendő volt, amikor nagyobb volt a máktermesztésre használt terület a mostaninál – derül ki az ENSZ által vasárnap Bécsben közzétett jelentésből. 
Vágólapra másolva!

2016-ban az ENSZ szerint tíz százalékkal, 201 ezer hektárra nőtt a máktermesztésre használt terület az ázsiai országban. Az afganisztáni ópiumból állítják elő a legtöbb heroint a világon.

A jelentés beszámolt arról is, hogy csökken azoknak a területeknek a száma, ahol sikerült kiirtani a minden más mezőgazdasági tevékenységnél jobban jövedelmező, de illegális máktermesztést.

Minden másnál több pénzt hoz Forrás: AFP/NurPhoto/Wali Sabawoon

Afganisztán 34 tartománya közül a tavalyi 14 helyett már csak 13 olyan van, ahol nem termesztenek mákot.

A tájékoztatás szerint leginkább Afganisztán északi részén, azon belül is Bádgisz tartományban nőtt a máktermesztés, ahol 2015-ben jelentősen romlott a biztonsági helyzet. A dokumentum szerint ráadásul a legutolsó betakarításnál az eggyel korábbinál 10 százalékkal jobb volt a mákföldek termése. A hivatal ugyanakkor kitér arra, hogy ez utóbbi csak becslés, és kevésbé megbízható, mint a máktermesztésre használt termőföldekre vonatkozó adatok.