Clinton még Trump hazai pályáin is megerősödött

Final Presidential Debate Between Hillary Clinton and Donald Trump TOPSHOTS Horizontal CANDIDATE ELECTION TELEVISED DEBATE POLITICS
Democratic presidential nominee Hillary Clinton waves from the stage following the third and final US presidential debate with Republican nominee Donald Trump (background) at the Thomas & Mack Center on the campus of the University of Las Vegas in Las Vegas, Nevada on October 19, 2016. / AFP PHOTO / Paul J. Richards
Vágólapra másolva!
A felmérések szerint Hillary Clinton demokrata elnökjelölt magasan vezet Donald Trump republikánus jelölt előtt. Hillary Clinton több, hagyományosan republikánus államban is jól áll.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje országosan 12 százalékkal vezet republikánus vetélytársa előtt egy friss közvélemény-kutatás szerint, és nagyon megerősödött a republikánus államokban is.

Soha jelölt még ennyire nem vezetett

A nagyarányú vezetésről az ABC televízió vasárnap délelőtti A hét című politikai vitaműsora számolt be. Az ABC a The Washington Post című lappal közösen készíttetett felmérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, hogy

Hillary Clinton a legmagasabb arányú előnyt élvezi, amit az ABC valaha is mért.

A kutatás szerint a demokraták elnökjelöltje 50:38 arányban vezet a republikánus elnökjelölt Donald Trump előtt. A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka visszautasítja Donald Trump azon vádaskodásait, miszerint a választásokat "elcsalják".

Konzervatív államok Clinton mellett

Egy másik, szintén vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint - amelyet a CBS televízió készíttetett -

Clinton nagyon megerősödött a hagyományosan konzervatív és sok elektort adó Texasban és Floridában,

ahol már csak három százalékkal marad le Trump mögött. Texasban és Floridában 46:43 százalékos a két elnökjelölt közötti verseny aránya. A televíziós híradások pedig arról is szólnak, hogy az ugyancsak hagyományosan republikánus déli Georgia állam szintén a demokrata párti elnökjelöltre szavazhat november 8-án.

Clinton Trump hazai pályáin is jól áll Forrás: AFP/Paul J. Richards

El fogja ismerni a vereségét

A vasárnapi televíziós vitaműsorokban több nyilatkozó is azt erősítette meg, hogy Donald Trump elismeri majd a választási vereséget. Az ABC televízió Eric Trumpot, a republikánus elnökjelölt kisebbik fiát szólaltatta meg, aki azt mondta, hogy apja elismeri a választási eredményt, "ha az fair lesz".

Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) vezetője a CBS televízióban kifejtette, hogy

szerinte három héttel a választás előtt egyetlen jelölt sem ismer el vereséget.

"Ha a választási eredmény szoros, és mondjuk Floridában 200 vokssal állsz vesztésre, és az elektoraid száma is 260 (az elnökséghez 270 elektor szükséges), akkor vajon már a választás éjszakáján elismered a vereségedet?" - fogalmazott Priebus, mindazonáltal leszögezte, hogy Trump "el fogja ismerni a vereségét, ha veszít, és ha nem lesz választási csalás".

Priebus hibáztatta a médiát, mert szerinte "tisztességtelen és korrupt", továbbá "megmérgezte az emberek gondolkodását,

de a média szerencsétlenségére az emberek átlátnak ezen". A Republikánus Párt vezetője egyébként azon meggyőződésének adott hangot, hogy Trump nyeri meg az elnökválasztást.

Clinton jól áll

Jan Brewer, Arizona állam volt kormányzója a CNN-nek adott interjújában szögezte le, hogy szerinte "békés lesz a hatalom átadása", bár azt is megjegyezte, hogy minden elnökjelöltnek joga van vitatni a választási eredményt.

- ezt David Axelrod, demokrata párti politikai tanácsadó, Obama elnök volt kampányszakembere mondta a CBS televízióban. Axelrod szerint az a tény, hogy Clinton a hagyományosan republikánus hajlandóságú szövetségi államokban is jól teljesít, arra utal, hogy nagyon erős a pozíciója, jól áll valamennyi, úgynevezett csatatérállamban. A szakember utalt arra is, hogy a Trump-kampánnyal ellentétben a Clinton-kampánynak pontos felmérései vannak a szavazóbázisról minden egyes szövetségi államban.