Az Iszlám Állam minden támadójával végeztek egy iraki összecsapásban

Vágólapra másolva!
Huszonnégy órás súlyos összecsapásoknek vetettek véget a kormányzati erők az észak-iraki Kirkukban. Péntek óta tartottak a harcok, az Iszlám Állam katonái robbanómellényekben indították a fegyveres támadásokat. 
Vágólapra másolva!

Pénteken több robbanás rázta meg Kirkukot. Robbanómellényt viselő fegyveresek pedig támadásokat indítottak a városközpontban lévő kormányzati épületeknél és a város külterületén egyaránt. Az Iszlám Állam szócsöve, az Aamák hírügynökség azt írta, hogy katonáik követték el a támadást.

Az összecsapásokban 46 ember halt meg, legtöbbjük a biztonsági erőknél szolgált. A halottakon kívül 133 sebesültje van a harcoknak. Az iraki belügyminisztérium közleménye szerint 48 dzsihadistát öltek meg az akcióban.

Az iszlamista akció nyilvánvaló célja az volt, hogy

elvonják a hatóságok figyelmét a várostól 170 kilométerre délkeletre fekvő Moszulról,

ahol a kormányerők nagy hadműveletbe kezdtek az Iszlám Állam fellegvárának számító település felszabadítására.

Hattáb Omer dandártábornok elmondta, hogy az Iszlám Állam minden támadójával végeztek, vagy azok magukat robbantották fel. A tartományi kormányzati negyed szombatra elcsendesedett - itt voltak a leghevesebb támadások.

Egyelőre nem tudni, pontosan hány támadó vett részt az akcióban. A dzsihadisták korábban arról számoltak be, hogy egy épülő erőműnél

13 munkást, közte 4 iránit megöltek. Az egyik helyi tévé operatőrével orvlövész végzett.

Az iraki erők Moszulnál indított hadműveletével összefüggésben szombaton a fővárosba, Bagdadba érkezett Ashton Carter amerikai védelmi miniszter, akinek útját előzetesen nem jelentették be - írta az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítójára hivatkozva.

A látogatás során a Pentagon feje találkozik a dzsihadistaellenes nemzetközi erők amerikai főparancsnokával, Stephen Townsend altábornaggyal, valamint Haider al-Abádi iraki kormányfővel.